ua en ru

У Польщі через новий закон у неділю не працює більшість крамниць

У Польщі через новий закон у неділю не працює більшість крамниць Фото: супермаркет (sfs.gov.ua)

Сьогодні, 11 березня 2018 року, в Польщі набув чинності відповідний закон

У Польщі 11 березня 2018 року набув чинності закон, яким забороняється торгівля по неділях у більшості магазинів. У зв'язку з цим сьогодні в цій країні не працює більшість крамниць, передає DW.

Зазначено, що відповідний закон запропоновано провідною профспілкою "Солідарність", яка вважає, що працівники повинні мати можливість відпочити та провести час зі своїми родинами в неділю. Закон підтримали консервативна керівна партія Польщі "Закон і справедливість" та римо-католицька церква.

Очікується, що заборону на торгівлю по неділях будуть запроваджувати поступово: в цьому році магазини не працюватимуть лише в другу та третю неділі місяця, в 2019 році неробочими стануть три неділі. А, починаючи з 2020 року, торгівля буде заборонена в усі неділі за деякими винятками (перед святами).

Заборона, втім, не поширюється на пекарні, кафе, магазини морозива, АЗС, аптеки та інші невеликі заклади торгівлі. Крім того, в неділю зможуть працювати ярмарки та магазини в готелях, аеропортах, на залізничних станціях. Також зможуть вести торгівлю власники маленьких крамниць, але за умови, що самі стоятимуть за прилавком. Досі в Польщі всі магазини і торговельні мережі могли вільно працювати щонеділі. Водночас у багатьох країнах Євросоюзу магазини в неділю не працюють.

Водночас польська опозиція вважає новий закон атакою на свободу торгівлі і попереджає про скорочення робочих місць. Зокрема, це може стосуватися студентів, які мають час для роботи лише на вихідних. Порушникам нових правил торгівлі загрожує штраф в розмірі до 100 тис. злотих (23,8 тис. євро).

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що президент Польщі Анджей Дуда 30 січня 2018 року підписав закон, який забороняє роботу магазинів по неділях.