ua en ru

Польща змінила Україну в Раді Безпеки ООН

Польща змінила Україну в Раді Безпеки ООН Фото: Рада Безпеки ООН (flickr.com/poroshenkopetro)

Із 1 січня 2018 року Польща стала непостійним членом Радбезу ООН від країн Східної Європи

Із 1 січня 2018 року Польща стала непостійним членом Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй від країн Східної Європи замість України. Вона буде членствуватиме в Радбезі ООН протягом двох років, передає Польське радіо.

Зазначено, що польська сторона братиме участь у розмовах і рішеннях відносно найважливіших питань світової безпеки, проте реальний вплив ООН на ці справи з кожним роком щораз більш обмежений.

Крім Польщі, від 1 січня в цій групі є, зокрема, Кувейт, Перу і Республіка Кот-д’Івуар.

Повідомляється, що Польща є непостійним членом Ради безпеки ООН ушосте. Попередньо виконувала це завдання у 1996-1997 роках.

Радбез ООН - один із найважливіших органів, які діють при Організації Об’єднаних Націй. Займається підтриманням миру, тобто, на практиці більшістю проблем сучасного світу. Йдеться і про збройні конфлікти, міжнародну політику, і про деякі природні явища. Рада безпеки має п’ятьох постійних членів: Китай, Франція, РФ, США і Великобританія, а 10 непостійних членів обираються на дворічний термін.

РБ ООН вирішує найважливіші справи, пов’язані з миром у світі і може застосовувати санкції до держав-членів. Останніми роками вони стосувалися проти Сирії та Північної Кореї. Проте на практиці дії ООН дуже обмежені. Більшість резолюцій мають характер заклику поважати міжнародний порядок, а більш суперечливі дії часто блокують постійні члени ООН, які мають право вето. Останніми роками більшість резолюцій у справі Сирії ветувала прихильна Дамаскові Росія.

Нагадаємо, раніше генсек ООН у новорічному привітанні звернувся з сигналом тривоги для світу.