ua en ru

Генсек ООН у новорічному привітанні звернувся з сигналом тривоги для світу

Генсек ООН у новорічному привітанні звернувся з сигналом тривоги для світу Фото: Антоніу Гутерріш (flickr.com/United Nations)

На думку Гутерріша, глобальне занепокоєння щодо ядерної зброї є найсерйознішим з часів "холодної війни"

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш звернувся до світу з нагоди Нового року. Зокрема він висловив "сигнал тривоги для нашого світу" у своєму привітанні, опублікованому прес-службою представництва організації в Україні в YouTube.

Зазначено, що в своєму зверненні він наголосив на головних проблемах року, що минає, та окреслив нагальні проблеми року прийдешнього. Так, за словами генсека ООН, він "не звертається із закликом, а звертається із попередженням - сигналом тривоги для нашого світу".

"Дорогі друзі в усьому світі, з Новим роком. Коли я обійняв посаду рік тому, я звернувся із закликом оголосити 2017 роком миру. На жаль, докорінним чином світ пішов у протилежному напрямку. Конфлікти загострились та з'явилися нові загрози. Глобальне занепокоєння щодо ядерної зброї є найсерйознішим із часів "холодної війни", - заявив Гутерріш.

Він констатував, що у світі зростає нерівність, порушуються права людини, посилюються націоналізм та ксенофобія. У зв'язку з цим він закликав до єдності як до єдиного шляху подолання проблем.

Генсек ООН також закликав лідерів країн ухвалити "новорічну резолюцію": подолати розрив між країнами та різноманітні суперечності, відновити довіру людей та об'єднати їх довкола спільної мети.

"Єдність - це наш шлях. Наше майбутнє залежить від цього. Я бажаю вам миру та здоров'я у 2018", - резюмував він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Північна Корея в 2018 році не збирається змінювати свою ядерну програму і буде далі нарощувати військову міць.