ua en ru

Польща попередила ЄС про негативні наслідки тиску на неї

Польща попередила ЄС про негативні наслідки тиску на неї Фото: Матеуш Моравєцький (flickr.com/Kancelaria Premiera)

Адже це може посилити в країні підтримку популістів, які прагнуть послабити або зруйнувати ЄС

Надмір критики з боку Європейського Союзу щодо реформи правосуддя в Польщі може призвести до негативних наслідків. Про це 8 березня 2018 року заявив польський прем'єр-міністр Матеуш Моравєцький на зустрічі з головою Європейської Комісії Жаном-Клодом Юнкером у Брюсселі, передає DW.

У польському уряді також застерегли ЄС від посилення тиску на Варшаву, бо це, на думку Моравєцького, може посилити в країні підтримку популістів, які прагнуть послабити або зруйнувати Євросоюз.

Зазначено, що головною темою перемовин Моравєцького та Юнкера були ймовірні санкції ЄС проти Польщі, запровадження яких нещодавно підтримав Європейський парламент. Привід для цього - скандальна реформа правосуддя, яку проводить польський уряд націонал-консерваторів, сформований партією "Право і справедливість".

У Брюсселі переконані, що ця реформа означає згортання принципів демократії та правової держави в Польщі, адже тепер, на думку критиків, польський уряд зможе впливати на суди. Реформу критикують також польська опозиція і громадські активісти.

Наголошується, що для запровадження санкцій проти Польщі необхідно чотири п'ятих голосів у Раді ЄС, тобто на це мають погодитися 22 країни-члени Євросоюзу. Перше таке голосування очікується в квітні. На цьому тлі Брюссель і Варшава сигналізували готовність до переговорів.

Нагадаємо, раніше Європарламент схвалив введення санкцій проти Польщі.