ua en ru

Прикордонники зафіксували бурові роботи РФ на морському шельфі України

Прикордонники зафіксували бурові роботи РФ на морському шельфі України Фото: бурова установка "Сиваш"

ДПСУ заявляє про факт порушення Росією норм міжнародного Морського права

Державна прикордонна служба заявляє про факт порушення Росією норм міжнародного Морського права, зокрема через бурові роботи на морському шельфі України. Про це повідомляє прес-центр ДПСУ.

Зазначено, що 16-17 липня кораблем Морської охорони Держприкордонслужби у взаємодії з літаком Військово-Морських Сил ЗСУ було виявлено та задокументовано факт відбуксирування самопідйомної бурової установки (СПБУ) "Сиваш" із рейду порту н. п. Чорноморське (тимчасово окупована територія АР Крим) у район Голіцинського газового родовища, яке розташоване у виключній (морській) економічній зоні України.

У відомстві підкреслили, що у 2014 році вказана платформа, яка належить ДАТ "Чорноморнафтогаз", була незаконно захоплена Росією під час анексії Криму.


"Ця діяльність пов’язана з продовженням РФ незаконних розвідувально-бурових робіт на морському шельфі України, що є грубим порушенням норм Конвенції ООН із морського права та Закону України "Про виключну (морську) економічну зону України", - йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що екіпажам буксиру та СПБУ "Сиваш" було наголошено про виявлені порушення та відповідальність за незаконне здійснення будь-якої діяльності у В(М)ЕЗ України.

"При обстеженні району родовища на бурових установках та платформах прикордонники зафіксували перебування озброєних осіб", - доповіли у відомстві.

За фактами порушення міжнародного Морського права та законодавства України поінформовано зацікавлені міністерства та відомства. Наразі МЗС готує ноту, яка буде офіційно доведена російській стороні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що через спробу військового перевороту в Туреччині Держприкордонслужба посилила охорону державного кордону.