ua en ru

Підписання УА з ЄС обернеться економічними катаклізмами для всієї країни, - Медведчук

Після підписання Угоди про асоціацію вплив Заходу на внутрішню політику Києва зросте багаторазово, а це значить, що Україна практично втратить політичну самостійність. Про це заявив лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Сьогодні експерти все частіше говорять про те, що ЗВТ з Євросоюзом негативно позначиться на українській економіці. Втім, нічого нового в цих заявах немає: "Український вибір" попереджав про це давно - ще під час першої хвилі євроінтеграційних реформ. Найбільший ризик для України - втрата нехай менш ємного, ніж європейський, зате більш стабільного і перспективного російського ринку, а також ринків країн МС", - зазначив політик.

За словами Медведчука, через розрив співпраці з РФ вже завдано непоправної шкоди вітчизняним хімпрому, металургії, авіа-, ракето-, вагоно-, приладобудуванню, ВПК, харчопрому і енергосектору.

"Тим, хто тішить себе ілюзіями, що Україна, підписавши Угоду про асоціацію, виявиться в числі багатих і сильних держав ЄС - в одному ряду з Німеччиною, Францією, Нідерландами (ну, або хоча б Польщею, Чехією, Угорщиною) - не завадило б вивчити досвід країн, які вже є асоційованими членами Євросоюзу", - додав він.

Політик нагадав, що підписання угод між названими країнами і ЄС призвело до розвалу політичної системи, масовим громадянським протистоянням, занепаду і стагнації економіки.

"Важливо зрозуміти: Угода про асоціацію - це не панацея, не чарівні лікі, які починають змінювати країну зсередини відразу ж після розчерку пера президента, який поставив свій підпис на документі. Змінити країну можемо тільки ми самі", - зазначив лідер "Українського вибору".

"Підписання Угоди про асоціацію - це політичне рішення нової влади в Києві, яке обернеться економічними катаклізмами для всієї країни, - підкреслив політик. - Сьогодні питанням №1 на порядку денному повинні стати переговори у тристоронньому форматі - Україна - РФ - ЄС.

Київська влада має не допустити розриву історично усталених і взаємовигідних відносин з Росією та країнами СНД".