ua en ru

Підозрюваний в отруєнні міг особисто знати Скрипаля, - The Times

Підозрюваний в отруєнні міг особисто знати Скрипаля, - The Times Фото з матеріалів справи Чепіги (bellingcat.com)

Анатолій Чепіга ймовірно був особисто знайомий з колишнім шпигуном ГРУ Скрипалем Сергієм

Полковник ГРУ Росії Анатолій Чепіга ймовірно був особисто знайомий з колишнім шпигуном ГРУ Сергієм Скрипалем. Про це пише The Times.

"Фактично, кар'єрний шлях і досвід полковника Чепіги настільки точно відображає шлях полковника Скрипаля, що з'являється новий варіант пояснення: Чепіга міг особисто знати людину, вбити яку його відправили", - припускає видання.

Повідомляється, що підозрюваний в отруєнні Скрипаля був випускником академії військової розвідки. Він тричі проходив бойову службу під час війни в Чечні. Його кар'єра на дуже схожа з побудованої кар'єрою Скрипаля, пише газета.

Однак різниця в тому, що Скрипаль вирішив працювати на MI-6. Від нього британська розвідка отримала цілий список агентів ГРУ в Європі, багато з яких служили в Афганістані або Чечні.

Видання зазначає, що помста і особиста розправа могли відіграти певну роль в замаху на Скрипаля. Деякі аналітики вказують на те, що ветеранів війни в Чечні, пов'язує ревна відданість. Таким чином виходить, що Скрипаль "зрадив цю вірність, що могло образити його колишніх товаришів по зброї".

Нагадаємо, раніше в розслідуванні Bellingcat було встановлено особу "Руслана Боширова", одного з двох співробітників ГРУ, обвинувачених в отруєнні Скрипалів. Як відзначає видання, в пошуку допоміг сайт військового училища, що опублікував список своїх випускників, які стали "Героями Росії". Серед них був Анатолій Чепіга. Виписка з системи "Російський паспорт" 2014 року підтвердила цю гіпотезу.

Раніше в Британії встановили особи двох чоловіків, які фігурують в отруєнні Скрипалів в англійському місті Солсбері. Їх звинуватили у змові з метою вбивства з використанням речовини "Новачок". Пізніше було встановлено, що співробітники ГРУ РФ, яких підозрюють в отруєнні Скрипалів, з вересня 2016 року по березень 2018 майже 30 разів літали в Європу, найчастіше - в Женеву. Також у Британії заявили, що підозрювані Олександр Петров і Руслан Боширов є офіцерами військової розвідки Росії.