ua en ru

Чому Україна не може збивати всі ракети Росії: відповідь експертів

Чому Україна не може збивати всі ракети Росії: відповідь експертів Фото: Чому Україна не може збивати всі ракети Росії (Командування Повітряних сил ЗСУ)

Українським військовим не вдається збивати всі види ракет, які агресор запускає по території України. Основними проблемами нашої системи ППО є особливості тих ракет, які застосовує Росія, і відсутність в арсеналі сучасних засобів з далеким радіусом дії.

Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Повітряний фронт. Як Україна збиває російські ракети і чому у нас немає ПРО".

"Проти стратегічних ракетних пусків працюють ЗРК С-300, С-200, БУК-М1, ТОР, ОСА. У ближній зоні у нас вже достатньо західної зброї - це, зокрема, переносні зенітно-ракетні комплекси Stinger і Starstreak", - заявив військовий експерт, полковник Петро Черник.

Зокрема, на озброєнні Повітряних сил ЗСУ України є два основних зенітних ракетних комплекси, які розроблялися ще в 1970-х роках. Ці ЗРК досить обмежені в дальності ураження мішеней. Аналогічна ситуація з авіацією: найновіший винищувач в українському арсеналі - Су-27 - 1991 року.

"Сьогодні Росія протистоїть нам літаками і комплексами, які розроблялися вже у 2000-2010-х роках. А деякі ракети - у 2015-2018 роках. Тому ми ніби воюємо не дуже новим пістолетом проти автомата", - пояснив речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Гнат.

Разом з тим українська система ППО призначена для боротьби з аеродинамічними цілями, такими як літаки, вертольоти, безпілотники, а також крилаті ракети.

"Попри назву, крилаті ракети конструктивно і за профілем польоту більше схожі на літаки, ніж на ракети в традиційному сенсі. Відповідно, методи і засоби боротьби з ними схожі до тих, які використовуються проти літаків", - заявив експерт Українського мілітарного центру Юрій Збанацький.

Повітряні сили України можуть перехоплювати такі крилаті ракети, як "Калібри", Х-101, X-555, а також керовані авіаційні ракети Х-59. Однак враховуючи те, що в України на озброєнні досить стара техніка, система ППО не може справлятися з усіма ракетами.

Наприклад, Повітряним силам досить складно вражати протикорабельні крилаті ракети Х-22. Також військовим вкрай важко перехоплювати протикорабельні ракети "Онікс" з "Бастіону" і Х-35, які випускають з комплексу "Бал".

"Надзвукові ракети Х-22 і "Онікс" через високу швидкість залишають мінімум часу для реагування. Весь підльотний час від пуску до прильоту становить близько 5 хвилин. Крім того, більшість польоту проходить на висотах, які перевищують можливості наших ЗРК, ракета пікірує вже на підході до цілі", - заявив Збанацький.