ua en ru

Планшет VS ноутбук – чому віддати перевагу?

Що краще - планшет чи ноутбук? Цим питанням задаються практично всі покупці вищеназваних девайсів. Хоча відповідь лежить буквально на поверхні - варто лише розібратися в сильних і слабких сторонах цих пристроїв, а також визначитися із завданнями, для виконання яких вони купуються.

Планшет VS ноутбук – чому віддати перевагу?

В якості прикладу, щоб оперувати реальними цифрами і даними, ми розглянемо ноутбук Lenovo Z7080 і планшет Samsung Galaxy Tab S2 - обидва вони знаходяться в середній ціновій категорії пристроїв свого виду.

Переваги ноутбуків

Планшет VS ноутбук – чому віддати перевагу?

Продуктивність

Сучасні ноутбуки, перш за все, відрізняються високою продуктивністю - порівнянну з повноцінним настільним ПК. По цьому параметру вони значно перевершують планшети і в найближчому осяжному майбутньому так і будуть залишатися на кілька кроків попереду.

Lenovo Z7080 має наступні характеристики - потужну відеокарту nVidia GeForce GT 840M, 4 Гб оперативної пам'яті (яку можна розширити до 16 ГБ), процесор Intel Core i5 четвертого покоління і жорсткий диск, обсяг якого дорівнює 1000 Гб, що дозволяє працювати з графікою, грати в ігри, які вимагають високої продуктивності ПК, створювати величезні бібліотеки медіафайлів.

Планшети менш продуктивні. Samsung Galaxy Tab S2 оснащений процесором Exynos 5433, а також 3-ма Гб оперативної та 32-ма Гб вбудованої пам'яті. Звичайно, він забезпечить відмінну роботу невимогливим додатками - офісним програмам, простим ігор, може відтворювати медіафайли, однак прирівнювати даний планшет Самсунг по продуктивності до ноутбука Lenovo Z7080 категорично не можна.

Периферійні пристрої та роз'єми

Наявність у Lenovo Z7080 трьох портів USB - два версії 3.0 і один 2.0 дозволяє легко підключити до цього ноутбука, наприклад, принтер, миша USB і зовнішній жорсткий диск одночасно. Завдяки роз'єму LAN (RJ-45) можна використовувати мережу Ethernet для підключення до інтернету, а відеовихід HDMI забезпечить виведення зображення на плазмову панель. Традиційно присутні роз'єми для навушників і мікрофону, а також кард-рідер для SD карт.

Планшет Samsung Galaxy Tab S2 має один порт microUSB, слот для розширення пам'яті з максимальною підтримкою карт на 128 Гб і 3.5 мм роз'єм для навушників.

Підтримка оптичних накопичувачів

Ноутбук Lenovo Z7080 оснащений пишучим DVD-RW приводом, якого, звичайно ж, немає у планшета Samsung Galaxy Tab S2.

Переваги планшетів

Планшет VS ноутбук – чому віддати перевагу?

Габарити і маса

Samsung Galaxy Tab S2 може бути завжди у вас під рукою, маючи габарити 134.5 х 198.2 х 5.4 мм і масу всього 268 гр., чого не скажеш про Lenovo Z7080 - його розміри 418 х 283 х 25.2 мм, а маса складає 3 кг. Планшет Самсунг ідеально підходить для перегляду фільмів або користування інтернетом в поїздці, читання книг, роботи з електронними документами поза межами офісу. Ноутбук ж є набагато більш серйозним пристроєм, який важко носити з собою цілий день.

Тривалість автономної роботи

В режимі перегляду відео на максимальній яскравості планшет Samsung Galaxy Tab S2 легко витримує до 7 годин без підзарядки, завдяки батареї ємністю 4000 мА/год, А ось ноутбук Lenovo Z7080, має 4-хсекционную батарею ємністю 2800 мА/год. Тому він може дозволити собі не більше 3-4 год автономної роботи, в залежності від використовуваних програм.

Лаври переможця

Підсумок змагання - вибір пристрою ґрунтується, насамперед, на задачах, що йому необхідно виконувати. Якщо ви не женіться за ігровими новинками, не готові постійно носити з собою три кілограми улюбленого девайса і відлучаєтеся від розетки живлення більш ніж на 4 години, можете сміливо купувати планшет. Однак якщо на першому місці стоїть продуктивність і робота з периферійними пристроями, звичайно ж, краще зупинити свій вибір на ноутбуці.