ua en ru

PФ та Кітaй врегулювали питання про ціну поставок нeфті

Росія і Китай зняли розбіжності щодо ціни за поставлену в КНР російську нафту і просунулися в переговорах про ціну майбутніх поставок газу в Китай, сказав журналістам віце-прем'єр РФ Ігор Сєчін. Про це повідомляє агентство Reuters
За його словами, сторони досягли принципової домовленості про врегулювання "нафтового питання" - ціною поставок та погашення боргу.
"Питання врегульовано та знято з порядку денного", - сказав Сечин про взаємні претензії РФ і Китаю щодо постачання нафти.
"Значно просунулися", - сказав він про переговори про постачання російського газу в Китай.
Наприкінці березня Москва і Пекін вступили в суперечку щодо ціни на нафту, що поставляється до Китаю з початку поточного року. Каменем спотикання в цій суперечці став тариф на транспортування - китайська сторона вважала, що Росія не надала обумовлену контрактом пільгу - так званий коефіцієнт 'T'.
Китаю не сподобалося, що Росія в договорі з ним використовує єдиний тариф для всього маршруту ССТО - від Тайшета в Іркутській області до тихоокеанського терміналу в Козьміно - в розмірі 1.815 рублів за тонну, тоді як відгалуження до Китаю починається в Сковородино в Амурській області, тобто приблизно в середині ССТО.
"Досягнута домовленість, що дозволяє повністю зняти всі претензії обох сторін. З одного боку, претензії за коефіцієнтами, з іншого - по платежах, питання врегульовано і знятий з порядку", - сказав Сєчін.
"Заборгованість буде погашена відповідно до документів, які в найближчі дні підпишуть компанії-учасники цієї співпраці. Досягнуто принципової домовленості, яка буде оформлена на корпоративному рівні", - додав він про нафтовому суперечці.
"Буде підготовлено додаткову угоду до комерційних контрактів ... Знайдено ринкове рішення, що відбиває поточні параметри ринку", - уклав Сєчін.
Глава російського уряду Володимир Путін перебуває з офіційним візитом в Китаї, від якого обидві сторони чекають зближення позицій про ціну поставок російського газу в Китай, хоча представник Білого Дому офіційно заявив, що РФ не сподівається підписати газову угоду.