ua en ru

ПАРЄ рекомендує Україні створити орган, що виконує рішення ЄСПЛ

Парламентська асамблея Ради Європи рекомендує Україні створити національний орган, який буде відповідати за виконання рішень Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). Про це йдеться у висновках проекту резолюції ПАРЄ.

У документі зазначено, що держави-учасники поряд з ЄСПЛ і Комітетом міністрів несуть "основну відповідальність" за ефективне застосування на національному рівні Європейської конвенції з прав людини.

Також, рекомендується розглянути питання про створення національного органу, відповідального "виключно за виконання рішень суду". "Крім цього, національні парламенти повинні брати активну участь у реалізації цих рішень і, зокрема, у виявленні структурних недоліків", - йдеться у висновках проекту резолюції.

Рада Європи також закликала уряди "збільшити тиск і прийняти більш жорсткі заходи в разі зволікань і постійних недотримань постанов суду".

Голосування резолюції відбудеться по завершенні дискусії. Доповідачем від Комітету з правових питань та питань прав людини виступає народний депутат фракції Партії регіонів Верховної Ради України Сергій Ківалов.

Такі ж рекомендації відносяться до Болгарії, Греції, Італії, Молдові, Польщі, Румунії, Росії та Туреччини, які зазначені як країни з "величезними структурними проблемами".

Читайте також: ПАРЄ затвердила розподіл членів української делегації по комітетах.