ua en ru

У ПАРЄ проголосували за резолюцію щодо освітньої реформи України

У ПАРЄ проголосували за резолюцію щодо освітньої реформи України Фото: засідання ПАРЄ (flickr.com/parliamentaryassembly)

Резолюцію підтримали 82 делегати ПАРЄ

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) проголосувала за резолюцію щодо освітньої реформи України. Про це йдеться в повідомленні на сайті ПАРЄ.

Так, резолюцію підтримали 82 делегати ПАРЄ, 11 висловилися проти, а 17 утрималися.

Зокрема, проти резолюції висловилися переважно представники України: віце-президент Парламентської асамблеї Ради Європи Георгій Логвинський і делегати ПАРЄ Констатнін Усов, Сергій Соболєв, Володимир Ар'єв, Ірина Геращенко, Леонід Ємець, Олена Сотник, Віктор Вовк, Владислав Голуб. Разом з тим, уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв резолюцію підтримав.

У ПАРЄ проголосували за резолюцію щодо освітньої реформи України

Фото: результати голосування

"Новий український освітній закон, схоже, не відповідає належному балансу між офіційною мовою і мовами національних меншин", - йдеться в документі.

Як говориться в пояснювальній записці до резолюції, після вступу закону про освіту в силу різні країни заявили, що він ущемляє права нацменшин.

"Суперечка в основному пов'язана з сильним впливом нового закону, і зокрема його статті 7, на функціонування шкіл національних меншин і на вивчення представниками національних меншин, визнаних Україною, їх рідної мови", - йдеться в документі.

Як повідомляється, згідно з резолюцією, українська влада повинна переглянути питання про освіту мовою меншин. Зокрема, в резолюції вказується, що новий закон не забезпечує належного балансу між офіційною мовою і мовами національних меншин. Так, ПАРЄ пропонує розглянути модель двомовної освіти, де не менше 60% навчальних програм будуть українською мовою і до 40% мовою нацменшини.

"Асамблея усвідомлює, що українськомовні меншини в сусідніх країнах не мають права на одномовну освіту на своїх рідних мовах і не отримують вигод від угод, спрямованих на заохочення двомовної освіти. Тому Асамблея рекомендує владі сусідніх країн, які законно закликають до захисту своїх меншин, проявити готовність запропонувати українським громадам, які проживають в їх країнах, аналогічні угоди з тими, які вони пропонують для своїх власних нацменшин", - йдеться в документі.

Нагадаємо, раніше президент України Петро Порошенко у ході виступу на Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) запевнив, що Україна гарантує мовні права представників нацменшин.