ua en ru

Засновник Mossack Fonseca вважає, що ЗМІ влаштували "полювання на відьом"

Засновник Mossack Fonseca вважає, що ЗМІ влаштували "полювання на відьом" Фото: засновників юридичної фірми Mossack Fonseca Рамон Фонсека

Також Рамон Фонсека відкидає звинувачення в порушеннях

Засоби масової інформації почали "полювання на відьом", спрямовану на підрив легітимності створення індустрії офшорних компаній. Про це заявив один із засновників юридичної фірми Mossack Fonseca Рамон Фонсека в інтерв'ю британському виданню Financial Times.

Також Рамон Фонсека відкидає звинувачення в порушеннях, які викрила витік численних документів компанії.

Фонсека зазначив, що його фірма не мала справи з кінцевими клієнтами безпосередньо і на початку, до введення більш строгих міжнародних і внутрипанамских регуляцій, які вимагають ідентифікації клієнтів, компанія навіть не знала своїх клієнтів особисто.


Він додав, що Mossack Fonseca не створювала офшорні компанії безпосередньо для клієнтів, юридична фірма діяла від імені посередників - як правило, банку або адвоката. Також Фонсека визнав, що після створення компанії у деяких випадках фірма залишається у якості зареєстрованого агента. Однак жорсткість правил регулювання змусило компанію ретельно ставити питання про те, для кого вона створює офшорні компанії.

"Я можу гарантувати, що в Нью-Йорку, Лондоні і Майамі крутяться більш брудні гроші, ніж в Панамі," - сказав також Фонсека.

Фонсека відзначив, ще деякі імена, які спливли в результаті витоку інформації, його здивували.

Нагадаємо, в неділю, 3 квітня, OCCRP опублікувало масштабне розслідування про причетність світових лідерів, політиків, спортсменів і діячів культури до офшорних операцій.

У списку фігурували президент Росії Володимир Путін, прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, міністр економічного розвитку Олексій Улюкаєв, президент України Петро Порошенко, прем'єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон, прем'єр-міністр Ісландії Сигмюндюр Гюннлейгссон, а також Джекі Чан, Ліонель Мессі та ін.