ua en ru

Опозиція вимагає від Януковича негайно усунути та затримати Клюєва

Президент України Віктор Янукович має негайно прийняти рішення про відсторонення секретаря РНБО Андрія Клюєва з посади, а також про його допит, затримання і арешт через суд. Про це заявили народні депутати Віктор Чумак ("Удар") та Анатолій Гриценко ("Батьківщина") на брифінгу у Штабі національного опору.

Президент України Віктор Янукович має негайно прийняти рішення про відсторонення секретаря РНБО Андрія Клюєва (на фото) з посади, а також про його допит, затримання і арешт через суд, "оскільки саме Клюєв віддавав накази розігнати Євромайдан і застосовувати силу проти мирних активістів". Про це заявили народні депутати Віктор Чумак ("Удар") та Анатолій Гриценко ("Батьківщина") на брифінгу у Штабі національного опору, передає прес-служба "Удару".

Чумак зазначив, що існує загроза фальсифікацій і знищення протоколів допитів Олександра Попова, Володимира Сівковича та Валерія Коряка. Саме тому копії документів, які вдалося отримати народним депутатам із власних джерел, розповсюдили серед ЗМІ.

"Ми вважаємо, що сьогодні особам, яких притягнуто до відповідальності, а саме генералу Коряку, його заступнику і голові КМДА Попову загрожує велика небезпека. Ми пам'ятаємо випадок з міністром Кравченком. Тому вимагаємо від Генеральної прокуратури, МВС і СБУ забезпечити цілодобову охорону цих людей", - наголосив "ударівець".

Із протоколів, як заявили опозиціонери, випливає, що керував особами, які зараз дають свідчення, секретар РНБО Андрій Клюєв.

"Це саме та людина, яка планувала і реалізовувала через спецпідрозділи МВС і знищення Майдану зі звірячим побиттям студентів, і подальші атаки на Майдан. Самі представники влади у своїх свідченнях у прокуратурі, в тому числі Попов і Коряк, вказують безпосередньо на роль Клюєва. У нас є отримані з достовірних джерел 4 протоколи допитів прокуратури: самого Сівковича, генерала Коряка, Попова і перехресний допит усіх трьох. Чому зараз вкрай важливо заарештувати Клюєва? Тому що ця людина керує апаратом РНБО, тобто він уповноважений Президентом для координації дій усіх силових структур. І якщо його не усунути, він впливатиме на людей, які даватимуть свідчення", - розповів Гриценко.

У Генеральній прокуратурі ніяк не змогли ані підтвердити, ані спростувати справжність протоколів допитів екс-заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Володимира Сівковича і колишнього голови Київської міськдержадміністрації Олександра Попова, опублікованих напередодні деякими Інтернет-ЗМІ. "Ми нічого не можемо сказати, оскільки йде слідство і є таємниця слідства", - сказали РБК-Україна у прес-службі ГПУ.

Реакції з боку Андрія Клюєва наразі немає. У РНБО РБК-Україна запевнили, що, можливо, офіційна позиція секретаря Радбезу з'явиться в неділю-понеділок.

У разі відсторонення Клюєва від керівництва апаратом РНБО, в.о. секретаря Радбезу стане його перший заступник Олександр Медведько, який працював генпрокурором у 2005-2010 рр.

Раніше лідери опозиції під час зустрічі із членом сенату Конгресу США республіканцем Джоном Маккейном закликали уряд США запровадити санкції відносно деяких українських чиновників.

Нагадаємо, 14 грудня Президент Віктор Янукович усунув Володимира Сівковича, згідно із ч.3 ст.154 Кримінального процесуального кодексу, з посади заступника секретаря РНБО. Про це йдеться в указі глави держави №685/2013. Крім того, з посади був відсторонений і голова КМДА Олександр Попов.

Як заявляв напередодні генпрокурор Віктор Пшонка, суд 16-17 грудня 2013 р. обере запобіжний захід голові КМДА Олександру Попову, заступнику секретаря РНБО Володимиру Сівковичу, начальнику київської міліції Валерію Коряку та його заступнику Петру Федчуку.