ua en ru

Янукович відсторонив Попова з посади голови КМДА

Президент України Віктор Янукович відсторонив Олександра Попова з посади голови КМДА. Про це йдеться в указі глави держави №684/2013.

Президент України Віктор Янукович (на фото праворуч) відсторонив Олександра Попова (ліворуч) з посади голови КМДА. Про це йдеться в указі глави держави №684/2013.

"Згідно із ч.3 ст.154 Кримінального процесуального кодексу України постановляю: відсторонити Попова Олександра Павловича з посади голови Київської міської державної адміністрації", - йдеться в документі.

На даний час обов'язки голови столичної адміністрації виконуватиме перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко.

Іншим указом №685/2013 глава держави відсторонив Володимира Сівковича з посади заступника секретаря РНБО. "Згідно із ч.3 ст.154 Кримінального процесуального кодексу України постановляю: відсторонити Сівковича Володимира Леонідовича з посади заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України", - йдеться в документі.

Як зазначили у прес-службі Президента, рішення про відсторонення Попова і Сівковича було прийнято за клопотаннями Генеральної прокуратури України у зв'язку з підозрою у причетності зазначених посадових осіб до порушення конституційних прав громадян, які 30 листопада 2013 р. знаходилися на Майдані Незалежності в Києві.

Янукович сподівається, що Генпрокуратура об'єктивно і всебічно проведе розслідування цих подій і запропонує суспільству конкретні юридичні заходи реагування на допущені протиправні дії. Глава держави також пропонує правоохоронним органам провести розслідування відкрито і прозоро, щоб поставити крапку в цьому питанні.

Як зазначив Президент, для жодних посадових осіб держави не повинно бути винятків у питаннях відповідальності за вчинення незаконних дій.

Раніше в суботу генеральний прокурор України Віктор Пшонка вніс подання про відсторонення із займаних посад голови КМДА Олександра Попова та заступника секретаря РНБО Володимира Сівковича.

"Сьогодні Володимиру Сівковичу та Олександру Попову було вручено повідомлення про підозру у вчиненні злочину за ч.2 ст.365, тобто перевищенні влади або службових повноважень. Вчора я особисто проінформував главу держави про хід розслідування кримінального провадження, розповів усе, що встановлено слідством... Також я (із Президентом) погодив те, що на них необхідно направити подання для того, щоб усунути їх від займаних посад. Президент держави дав згоду і сьогодні мною... внесено подання про відсторонення обох високопоставлених чиновників із займаних посад", - сказав Пшонка.

Пшонка зазначив, що дане питання узгоджено із Президентом Віктором Януковичем.

Суд 16-17 грудня 2013 р. обере запобіжний захід голові КМДА Олександру Попову, заступнику секретаря РНБО Володимиру Сівковичу, начальнику київської міліції Валерію Коряку та його заступнику Петру Федчуку.