ua en ru

Опозиція протестує проти сьогоднішньої процедури призначення суддів

Депутати з опозиції виступають проти задіяної сьогодні процедури призначення суддів. Про це, виступаючи в парламенті заявив народний депутат, лідер фракції "Удар" Віталій Кличко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я хочу пояснити ту ситуацію, що сталася. Представники всіх фракцій зібралися у пана (Володимира) Рибака і було сказано, що є скарги на деяких суддів. Було прийнято рішення, що ці скарги ми направимо в комітет для розгляд, а цих суддів ми оголосимо і викреслимо прізвища цих суддів і за них голосувати не будемо, а за всіх інших ми голосуємо всі разом. Що сталося? Навмисно були порушені домовленості тільки для того... щоб судді бачили, хто насправді їх підтримує і кому вони зобов`язані своїм призначенням", - пояснив Кличко.

У свою чергу народний депутат з фракції "Свобода" Олег Махніцький заявив журналістам у кулуарах, що "сьогодні є постанова ВР, її можна оскаржити".

У той же час Махніцький зазначив, що буде звернення до Вищого адміністративного суду і "ми передбачаємо, яке рішення буде прийнято, тому що це сама класична корупційна схема".

"Їх призначають з Банкової і вони виконують накази Банкової. І ми бачимо, що сьогодні парламент не може вплинути на ці процеси - він просто відсунуть", - зазначив парламентарій.

У свою чергу відповідаючи на запитання журналістів як вийшло так що ПР і КПУ голосували за призначення суддів, щодо яких порушено дисциплінарні і кримінальні справи, народний депутат України з фракції ПР Володимир Макеєнко зазначив: "Судді, яких затвердила зараз Верховна Рада, пропрацювали все своє життя. Це люди з відповідною освітою, з досвідом роботи. Вони не те що сьогодні з'явилися - це не нові люди, а люди, які працюють... Ми беремо за них відповідальність, а те, що опозиція каже, ну, це їх (опозиції) право. Була від них пропозиція зняти одну кандидатуру - ми її зняли. А буде ще якась пропозиція - нехай вийдуть на прес-поінт до ЗМІ, якщо щось з'ясується, то тут проблем немає. Зупиняти цей процес не можна - у нас дуже багато судів без суддів", - зазначив Макеєнко.

Також Макеєнко зазначив, що процедура призначення суддів, яка відбулася в парламенті "повністю врахована": "Я думаю, опозиції не подобається, що голосування проходить важко, але відповідно до законом і регламентом".

Читайте також: ВР звільнила Пилипчука з посади голови ВСУ