ua en ru

Опозиція подала позови до ВАСУ щодо голосування у ВР 16 січня

Лідери опозиційних фракцій Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок та Віталій Кличко подали судові позови щодо голосування 16 січня у парламенті.

Лідери опозиційних фракцій Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок та Віталій Кличко подали судові позови щодо голосування 16 січня у парламенті. Про це сьогодні на брифінгу в прес-центрі Штабу національного спротиву повідомив народний депутат фракції "Батьківщина" Павло Петренко, повідомляє прес-служба "Батьківщини".

"Подано десять позовних заяв до Вищого адміністративного суду України з вимогами скасувати результати незаконного голосування та заборонити на час розгляду справи офіційним друкованим виданням "Голос України" та "Урядовому кур'єру" публікувати дані дефектні акти Верховної Ради", - сказав він.

"Позови мотивовані чіткою доказовою базою, в них чітко вказані підстави незаконності дій окремих народних депутатів, в тому числі голови ВР Рибака, першого віце-спікера Калєтніка та народного депутата...Олійника, які фактично перейняли на себе функції вищого представницького органу держави, і, шляхом маніпуляцій та незаконних дій, прийняти акти, які обмежують права і свободи громадян", - наголосив Петренко.

Він також заявив, що "представники парламентської більшості - Партії регіонів та КПУ - зараз намагаються заднім числом сфабрикувати документи і рішення профільних комітетів Верховної Ради щодо нібито попереднього розгляду законопроектів".

"Ми офіційно заявляємо, що жодного легального рішення комітетів, жодного легального протоколу про попередній розгляд законопроектів немає. Будь-які провокації з боку представників більшості щодо нібито участі представників опозиції у засіданнях комітетів є нічим іншим, як фальсифікацією", - зазначив Петренко.

Він додав, що інформація про засідання комітету з питань верховенства права та правосуддя, де нібито відбувався попередній розгляд закону про захист суддів, не відповідає дійсності.

"Як секретар цього комітету я хочу офіційно заявити, що даний законопроект не розглядався на легітимному засіданні комітету та не проходив попередньої експертизи у секретаріаті комітету", - підкреслив Петренко.

Народний депутат зазначив, що всі законопроекти, які були ухвалені 16 січня, не розглядались на засіданнях комітетів, не роздавались народним депутатам і тому, за його словами, якщо будуть з'являтися будь-які документи про нібито засідання комітетів ВР щодо розгляду зазначених законопроектів - це будуть фальшивки.

Петренко також додав, що всі законопроекти, які були проголосовані в парламенті 16 січня, не є законними в розумінні Конституції України.

"Ми будемо домагатися в суді встановлення фактів порушення Конституції", - сказав він.

Петренко додав, що опозиція в подальшому звертатиметься до Європейського суду з прав людини.

"У нас є чіткі юридичні підстави для того, щоб довести у Європейському суді, що ці псевдозакони звужують права громадян, передбачені Конвенцією захисту прав людини, та є такими, що ухвалені з дефектами і не можуть розповсюджуватися на території України", - заявив Петренко.