ua en ru

Опозиція подала у ВАСУ позов з приводу голосування за мовний законопроект в Раді

Опозиція подала до Вищого адміністративного суду України позов з приводу голосування за мовний законопроект Колесніченка-Ківалова. Про це на брифінгу повідомив народний депутат з фракції БЮТБ Степан Курпіль, передає прес-служба партії "Батьківщина".

"Ми підготували позовну заяву до Верховної Ради, де вимагаємо визнати результати голосування недійсними та заборонити профільному комітету готувати цей законопроект до другого читання", - сказав він.

Курпіль наголосив, що було грубо порушено регламент Верховної Ради, оскільки за законопроект голосували "мертві душі". "Ми не повинні чекати фальсифікації у другому читанні. Саме тому ми подаємо позов сьогодні", - додав він.

У свою чергу народний депутат з фракції БЮТБ Юрій Одарченко зазначив, що рішення про прийняття проекту закону України "Про засади державної мовної політики" за основу з дорученням головному комітету підготувати його до розгляду у другому читанні є протиправним, оскільки суперечить Конституції та законам України.

В той же час депутат з фракції ПР, голова регламентного комітету Ради Володимир Макеєнко заявив: "Подавати заяви до судів - це право будь-якого громадянина, незалежно від того, є чи ні він депутатом. Тільки в даному випадку у мене виникає питання - при чому тут до ухвалення законопроекту про державну мовну політику Вищий адміністративний суд? Мені не ясна суть претензій опозиції. Якщо її не влаштовують якісь процедурні моменти, то вона може звернутися в регламентний комітет ВР зі своєю заявою або прийти на засідання комітету і сказати, в чому були порушення. І тоді комітет розгляне ці скарги і винесе ухвалу", - відзначив Макєєнко.

Нагадаємо, що 2 червня 2012 р. ВР прийняла законопроект, ініційований народними депутатами від Партії регіонів "Про основи державної мовної політики". Законопроект передбачає функціонування, паралельно з державною мовою регіональних мов або мов меншин.