ua en ru

ООН прогнозує гуманітарну катастрофу на Донбасі взимку

ООН прогнозує гуманітарну катастрофу на Донбасі взимку Фото (RFE/RL): гуманітарна ситуація на Донбасі

У найважчому становищі перебувають близько 2 млн людей у районах, розташованих уздовж лінії зіткнення

Гуманітарна ситуація на сході України погіршується, при цьому міжнародні організації стикаються із серйозними проблемами при наданні допомоги найбільш вразливим категоріям населення, які постраждали від розпочатого у квітні 2014 року конфлікту. Про це з посиланням на управління Організації Об'єднаних Націй з координації гуманітарних питань повідомили в центрі новин ООН.

Як наголошується в заяві, доступ до нужденних осіб обмежено через відсутність безпеки, бюрократичні перепони, а також матеріально-технічні проблеми.

Експерти ООН зазначають, що в найважчому становищі перебувають близько двох мільйонів людей у районах, розташованих уздовж лінії зіткнення між урядовими силами і озброєними групами.

"Половина із цих людей живуть у районах, контрольованих владою, а інша частина - на неконтрольованих урядом територіях. Постійні перестрілки і обстріли у багатьох гарячих точках уздовж лінії зіткнення представляють серйозну загрозу життю багатьох цивільних осіб", - наголошується в заяві.

За даними ООН, становище людей, що живуть уздовж лінії зіткнення, погуршується тим, що вони не можуть перебратися в безпечне місце в силу складної процедури видачі дозволів на переміщення.

Також повідомляється, що в неконтрольованих урядом районах не працюють банки, порушено систему торгівлі, не виплачуються пенсії та соціальні допомоги. У районах, контрольованих урядом, люди також позбавлені багатьох соціальних послуг.

"Представники гуманітарного співтовариства неодноразово намагалися домовитися з усіма сторонами конфлікту з тим, щоб вони забезпечили вільний і безперешкодний доступ до тих, хто потребує допомоги, у тому числі пом'якшили бюрократичні процедури", - йдеться в заяві.

В управлінні ООН з координації гуманітарних питань нагадали про наближення зими, наголосивши, що вирішити всі ці питання необхідно в найближчий час. Експерти побоюються, що час вже втрачено, і через існуючі обмеження тисячі потерпілих можуть залишитися без життєво необхідної допомоги.

Як попередили в ООН, через тривалі бойові дії приблизно 1,3 мільйона людей на сході України ризикують позбутися доступу до безпечної питної води.

В ООН також серйозно стурбовані становищем внутрішньо переміщених осіб. На сьогодні їх налічується 1,4 мільйона людей. Близько 60% всіх зареєстрованих внутрішніх біженців - люди похилого віку. 13% - діти, які потребують термінової допомоги.

При цьому міжнародні організації не поспішають виділяти кошти для надання допомоги українцям, які постраждали в результаті конфлікту. На кінець серпня донори надали або пообіцяли надати на проекти в Україні 114 млн дол., а це лише 37% від запитаних на ці цілі 317 млн ​​дол.

Нагадаємо, в серпні ООН почала роздавати готівку постраждалим від конфлікту на Донбасі.

Також стало відомо, що найближчим часом на Донбасі запрацює українсько-американська місія "Схід".

Напередодні генсек ООН Пан Гі Мун закликав до термінової деескалації конфлікту на Донбасі.

Як повідомлялося, згідно з нещодавнім звітом ООН з координації гуманітарних дій, в зоні конфлікту на сході України починаючи із середини квітня 2014 р. по кінець липня 2015 р. було вбито принаймні 6 832 людини (як військових, так і цивільних осіб), а також понад 17 тис. отримали поранення.