ua en ru

Онищенко намагався отримати посвідку на проживання у Німеччині, - DW

Онищенко намагався отримати посвідку на проживання у Німеччині, - DW Фото: Олександр Онищенко (РБК-Україна)

Онищенко оформився у німецькому селищі на роботу

Депутат Верховної ради України Олександр Онищенко зареєстрував своє місце проживання у селищі Герцлаке (Німеччина) і намагався отримати посвідку на проживання в країні. Про це повідомляє видання DW.

Видання зазначає, що маєток Айнгаус на околиці селища вже декілька років належить українському мультимільйонеру і депутату ВР Онищенку. Вказано, що у цей маєток і в коней у Герцлаке нардеп-втікач вклав мільйони євро.

Крім того, DW наголошує, що Онищенко оформився у селищі на роботу, про що свідчать документи з реєстру компаній, які є у розпорядженні видання.

"Онищенко після тривалої відсутності знову з`явився у Герцлаке і зареєстрував у селищі своє місце проживання. Крім того, він оформився тут на роботу: виконавчим директором власної фірми Gut Einhaus Liegenschafts GmbH", - зазначає видання.

Також вказано, що у Герцлаке Онищенко постав багатообіцяючим меценатом. Зокрема, бургомістр Герцлаке у розмові з DW розповів, як навесні 2017 року олігарх прийняв його у своєму маєтку і пообіцяв організовувати там міжнародні турніри з кінного спорту. Бургомістр взамін написав листа, адресованого органам влади, в якому заступився за Онищенка.

Бургомістр Бескен у восени 2017 року демонстрував впевненість у тому, що лист на підтримку українського нардепа дасть результат. Однак кількома тижнями пізніше виявилося, що заява на отримання Онищенком національної візи, подана ним до німецького посольства у Мадриді, була відхилена. Це підтвердила речниця районної адміністрації округу Емсланд.

"Тим часом становище Олександра Онищенка стає дедалі скрутнішим. Суд в Іспанії нещодавно дав зелене світло на екстрадицію олігарха до України. Остання соломинка для українського депутата-втікача - заява на отримання притулку, яка нині розглядається в Іспанії. Меценат кінного спорту може перетворитися на біженця", - сказано у матеріалі.

Нагадаємо, директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник повідомив, що отримано дозвіл на заочне засудження фігуранта "газової справи" Олександра Онищенка.

У липні НАБУ закінчило розслідування так званої "газової справи" Онищенко. За версією слідства, він керував злочинною організацією, яка заволоділа понад 1,6 млрд гривень від реалізації природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з "Укргазвидобуванням".