ua en ru

Омбудсмен РФ запропонувала Україні обміняти екіпаж "Норду"

Омбудсмен РФ запропонувала Україні обміняти екіпаж "Норду" Фото: Тетяна Москалькова (Kremlin.ru)

Москалькова запропонувала обміняти екіпаж "Норду" на екіпаж судна ЯМК-0041

Уповноважений з прав людини в Росії Тетяна Москалькова попросила українського омбудсмена Людмилу Денісову отримати Києва дозвіл на в'їзд до Росії для екіпажу "Норд", в Москві готові до їх обміну на екіпаж судна ЯМК-0041. Про це повідомляють російські ЗМІ.

"Ми з Людмилою Денісовою постійно на телефоні, зідзвонюємося, і на сьогоднішній день я прошу Людмилу Леонідівну отримати у своїх властей дозвіл на перетин кордону нашими рибалками з судна "Норд", - сказала Москалькова.

Вона заявила, що з боку РФ "немає перешкод для перетину кордону українськими громадянами з українського судна", так як вони проходили свідками у кримінальній справі про незаконну рибної ловлі, дали свідчення і свою функцію виконали. Москалькова додала, що поки не отримала відповіді від Денісової.

Нагадаємо, про затримання українського судна в Криму стало відомо 4 травня 2018 року. Риболовецьке судно з п'ятьма рибалками затримали співробітники російської ФСБ. Помічник керівника Держприкордонслужби України Олег Слободян повідомляв, що українських рибалок у Криму можуть притягнути до адмінвідповідальності за порушення кордону РФ". Пізніше прокуратура відкрила справу за фактом затримання українського риболовецького судна в анексованому РФ Криму.

У липні Денісова звернулася до президента України щодо обміну українських рибалок судна ЯМК-0041, затриманого 4 травня 2018 року Прикордонною службою Російської Федерацією, на моряків "Норду", яке було затримано Державною прикордонною службою України.

Відзначимо, що в ДПСУ виключили можливість обміну затриманого екіпажу кримського судна "Норд" на екіпаж "ЯМК-0041", який утримують в окупованому Криму. У відомстві пояснили, що обмін неможливий, так як члени екіпажу ЯМК-0041 і "Норду" є українцями.