ua en ru

Новини України за 5-7 лютого: знахідка зброї вбивць Майдана і погоня в Києві

Новини України за 5-7 лютого: знахідка зброї вбивць Майдана і погоня в Києві Фото: СБУ виявило зброю, якою вбивали майданівців

Головні новини за п'ятницю і вихідні

Новини України та світу за 5-7 лютого: СБУ знайшла вогнепальну зброю, з якої вбивали учасників Майдану, поліцейські застрелили порушника під час погоні, голова НБУ Валерія Гонтарєва назвала в парламенті нову версію "чому гривня падає", масштабний землетрус на Тайвані і запуск КНДР балістичної ракети.

Смертельна зброя

Голова СБУ Василь Грицак доповів президенту Петру Порошенку про те, що СБУ виявила зброю, якою вбивали учасників Революції Гідності. Правда, пізніше з'ясувалося, що арсенал був знайдений в Голосіївському районі столиці ще в серпні минулого року. З 23 стволів поки ідентифікували 12. У свою чергу, Генпрокуратура поскаржилася, що більша частина причетних до розстрілів на Майдані в лютому 2014 року, переховуються на території Росії і анексованого Криму. Росія на запити українського слідства не відповідає, а Інтерпол не хоче оголошувати підозрюваних у розшук.

Вогонь на знищення

В ніч на 7 лютого 2016 року співробітники патрульної поліції в Києві під час півгодинної погоні застрелили порушника, який ще з трьома підозрюваними намагався втекти від поліцейських. За словами поліцейських, вони стріляли по колесах. Зараз патрульних відправили на психологічну реабілітацію, а за фактом інциденту буде проведено службове розслідування щодо правомірності застосування вогнепальної зброї.

Чому гривня падає

Голова Нацбанку і кращий банкір за версією президента України Валерія Гонтарєва в п'ятницю назвала в парламенті нову причину падіння гривні - політичну нестабільність. Гонтарєва поскаржилася, що приплив валюти в країну падає, але пообіцяла, що центробанк продасть 50 млн. доларів зі своїх резервів. За підсумками дня гривня ослабла 2 копійки по відношенню до долара за офіційним курсом НБУ.

Землетрус на Тайвані

Суботній землетрус на Тайвані вже забрав життя 31 людини. Землетрус з магнітудою 6,4 бала стався в місті Тайнані (Тайвань) в ніч на суботу. За даними рятувальників, 118 жителів числяться зниклими без вісті, 103 з них знаходяться в пастці під завалами. Китай відразу запропонував допомогу Тайваню в ліквідації наслідків сьогоднішнього землетрусу.

КНДР запустила ракету

Світ знову розбурхує. Запуск КНДР ракети дальньої дії всупереч резолюції Ради безпеки ООН, переполошив не тільки її найближчих сусідів - Японію і Південну Корею, але і весь світ. Запуск засудили Японія, НАТО, ЄС, США, Південна Корея скликала на 7 лютого засідання Ради безпеки ООН, який теж засудив дії Північної Кореї. До речі, за даними Південної Кореї деталі для ракети КНДР поставила Росія. Санкції до КНДР будуть посилені.

Читайте також інтерв'ю Айвараса Абромавичуса і спроби РБК-Україна розібратися в тому, чому у Петра Порошенка не вийшло "збити" прем'єра і чому до Арсенію Яценюку повернулися міністри.