ua en ru

Грицак: знайдено зброю, з якої вбивали учасників Майдану

Грицак: знайдено зброю, з якої вбивали учасників Майдану Фото: Василь Грицак

Були виявлені фрагменти 23 одиниць вогнепальної нарізної зброї, ідентифіковано 12 одиниць

Знайдено вогнепальну зброю, з якої вбивали учасників Майдану. Про це повідомив голова Служби безпеки України Василь Грицак в ході доповіді президентові України Петра Порошенка, передає прес-служба глави держави.

Грицак доповів, що в ході розслідування матеріалів кримінальних проваджень, пов'язаних з подіями на Майдані у 2013-2014 роках, СБУ були зроблені ряд оперативно-розшукових заходів, в результаті яких були виявлені фрагменти 23 одиниць вогнепальної нарізної зброї, з якої стріляли на Майдані. Зброю було пошкоджене механічним способом, спиляні ідентифікаційні номери. За результатами проведеної експертизи СБУ ідентифіковано 12 з 23 одиниць зброї.

"З великою часткою ймовірності можна сказати, що це фрагменти 22 автоматів Калашникова та одного кулемета Калашникова, крім цього - один стовбур дванадцятого калібру мисливської гладкоствольної зброї", - повідомив Грицак.

Він також повідомив, що після отримання висновків експертизи відповідні матеріали були направлені в Генеральну прокуратуру і МВС.

У свою чергу, генеральний прокурор Віктор Шокін зазначив: "Слідством доведено повністю і беззаперечно, що з цієї зброї вбивали майданівців".

Порошенко підкреслив, що всі винні у розстрілі майданівців обов'язково повинні бути притягнуті до відповідальності, в тому числі і ті, хто віддавали злочинні накази. Президент зазначив, що наполягатиме, щоб Верховна Рада на найближчий сесії внесла зміни в закон про заочному правосудді, щоб всі винні були покарані.

Нагадаємо, до суду направлено чотири обвинувальних акта щодо причетних до видачі зброї провокаторам на Майдані.