ua en ru

Новини України за 4 жовтня: старт осіннього призову і збій в системі е-декларування

Новини України за 4 жовтня: старт осіннього призову і збій в системі е-декларування Фото: Наталія Корчак

Найголовніше за вівторок

Новини України та світу за 4 жовтня: в Україні почався осінній призов на строкову службу, НАПК повідомило про обмеження доступу до е-декларацій, в ООН пропонують обмежити право вето в Радбезі, саміт Україна-ЄС може пройти 24 листопада, а Нобелівську премію з фізики присудили за вивчення "дивних станів" матерії.

Старт осіннього призову

Питання сьомий хвилі мобілізації поки затих, а ось плановий призов ніхто не відміняв. З учорашнього дня в Україні стартував осінній призов на строкову службу. Це стосується громадян чоловічої статі віком від 20 до 27 років, у яких немає проблем зі здоров'ям, а також права на звільнення або відстрочку. Як раніше вже повідомлялося, цієї осені на строкову службу будуть призвані 13 908 тис. громадян. З цього числа 7 908 тисяч призовників потраплять в ЗСУ, 5 тисяч – у Нацгвадию, а ще тисяча – в Госспецтрансслужбу. Нагадаємо також, що Порошенко раніше запевняв - строковиків в зону АТО відправляти не будуть.

Обмеження доступу до е-деклараціям

Черговий трабл з е-декларуванням. На технологічній площадці "Українських спеціальних систем" стався збій в системі енергопостачання. В результаті цього доступ до системи електронних декларацій тимчасово обмежений. НАПК сильно вибачається за тимчасові незручності, і обіцяє все полагодити найближчим часом.

Обмеження права вето в Радбезі ООН

Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн вважає, що право вето постійних членів Радбезу ООН треба обмежити. Мова йде про тих випадках, коли вирішуються питання стосовно військових злочинів, злочинів проти людяності, а також геноциду. Він також навів у якості прикладу той факт, що в останні 10 днів авіаудари по сирійському Алеппо стали самими інтенсивними, а війна там з 2011 року. Варто додати для повноти розуміння, що Росія бере участь у війні в Сирії і виступає на боці нинішнього уряду Башара Асада. А ще Росія має право вето в Радбезі ООН.

Саміт Україна-ЄС може пройти 24 листопада

Як повідомив кореспондент Радіо Свобода у Брюсселі Рікард Йозвяк, саміт Україна-ЄС найімовірніше відбудеться в кінці листопада. Може бути це відбудеться 24 листопада. Пройде цей захід в Брюсселі. Що конкретно буде обговорюватися в ході саміту поки не повідомляється. Нагадаємо тільки, що за словами Павла Клімкіна, на саміті може бути оголошено про безвізовий режим з ЄС.

Нобелівська премія з фізики

Вчора була вручена ще одна Нобелівська премія. Дісталася вона американським фізикам Девіду Таулессу, Майклу Костерлитцу, і Данкану Хелдану за внесок у розвиток топологічних фазових переходів. Згідно з повідомленням на сайті Нобелівської премії, "вони використовували передові математичні методи для вивчення незвичайних фаз, або станів, матерії, такі як надпровідники, супержидкости і тонкі магнітні плівки". Нагадаємо, що 3 жовтня почався так званий Нобелівський тиждень. Лауреатів в усіх номінаціях, окрім літератури, будуть оголошувати до 10 жовтня. Літературу оголосять пізніше, 13 жовтня.

Читайте також: авторські матеріали про те, введе Україна візовий режим з Росією, про те, в чому собі відмовляють українці і чому, а також про те, як українці створюють "інтернет речей".