ua en ru

Новини України за 22 вересня: перепідпорядкування Нафтогазу і подання на зняття недоторканності з Скорика

Новини України за 22 вересня: перепідпорядкування Нафтогазу і подання на зняття недоторканності з Скорика Фото: Микола Скорик

Найголовніше за четвер

Новини України та світу за 22 вересня: Кабмін перепідпорядкував "Нафтогаз" собі, Юрій Луценко має намір просити Раду про зняття недоторканності з нардепа Миколи Скорика, парламент прийняв закон про функції та повноваження НКРЭКУ, палата представників США схвалила закон про підтримку України, Світовий банк прогнозує дефіцит українського бюджету на рівні 4% ВВП в 2016 і 2% зростання ВВП України в 2017 році, а Джо Байден заявив, що зволікання з реформами в Україні може стати приводом для скасування санкцій ЄС

Перепідпорядкування "Нафтогазу"

В ході вчорашнього засідання Кабмін прийняв рішення підпорядкувати НАК "Нафтогаз" собі. За словами Гройсмана, під чуйним керівництвом уряду процес реформування компанії піде швидше, ніж під управлінням МЕРТ. Нагадаємо, що раніше Кабмін "відбив" у Мінекономрозвитку "Укртрансгаз".

Недоторканність Скорика

наступного тижня Юрій Луценко збирається внести до парламенту подання на зняття недоторканності з нардепа від "Оппоблока" Миколи Скорика. Він підозрюється в причетності до подій 2 травня 2014 року в Одесі. Сам Скорик в коментарі РБК-Україна заявив, що не представляє в чому його звинувачує ГПУ і що йому нема в чому виправдовуватися. Також нардеп запевнив, що залишати Україну не збирається, а буде доводити свою правоту.

Закон про НКРЭКУ

Верховна Рада нарешті прийняла закон про функції та повноваження НКРЭКУ. Вдалося домогтися либерилазиции в кадрових призначеннях. Так, згідно з документом, до складу комісії входить сім чоловік, включаючи голову. Їх буде обирати спеціальна конкурсна комісія. А члени цієї комісії будуть обиратися за квотами – дві людини призначає президент, два – парламент, а одного – Кабмін за поданням Міненерго. Нагадаємо, що до прийняття цього закону, усіх членів НКРЭКУ призначав президент.

Палата представників США схвалила закон про підтримку України

Палата представників Конгресу США підбадьорила закон про підтримку України. Згідно з цим документом, Америка збереже санкції проти РФ до повного виконання нею мінських угод. Також в ньому міститься заборона на визнання США анексії Криму Росією. Крім того, санкції можуть бути зняті тільки після того, як президент США представить конгресу документ, що підтверджує відновлення суверенітету України над Кримом. Також у документі вказано перелік засобів підтримки України, у тому числі льотно оборонних систем озброєнь. Після схвалення документа Конгресом, законопроект має бути підтриманий Сенатом і підписаний президентом США.

Прогнози Світового банку

Світовий банк прогнозує дефіцит українського бюджету на рівні 4% ВВП в 2016 році. Також прогнозується, що державний борг перевищить 90%. За словами економіста Світового банку в Україні Анастасії Головач, дуже важливим є продовження урядової стратегії на зниження дефіциту бюджету. Крім того, за прогнозами, до 2017 року зростання валового внутрішнього продукту в Україні складе 2%.

Зволікання з реформами в Україні може стати приводом для скасування санкцій ЄС

Тривожне попередження від Байдена. Американський віце-президент заявив про те, що зволікання з економічними і політичними реформами для України може бути загрожує скасуванням санкцій ЄС. "Ми знаємо, що якщо у Євросоюзу буде привід, мінімум п'ять країн прямо зараз захочуть сказати, що хочуть скасування введених проти Москви санкцій", - сказав Байден.

Читайте також: авторські матеріали про те, у заарештованих у СІЗО забирають надію вийти за "законом Савченко", а також про те, що відомо про Павла Гречковском, якого звинувачують у хабарництві.