ua en ru

Новини України за 1-3 квітня: кінець опалювального сезону і робота над новою коаліцією

Новини України за 1-3 квітня: кінець опалювального сезону і робота над новою коаліцією Фото: БПП і НФ працює над формуванням нової коаліції

Найголовніше за п'ятницю і вихідні

Новини України та світу за 1-3 квітня: в Нагірному Карабасі відновився збройний конфлікт, Петро Порошенко провів ряд зустрічей в США, Світовий банк надав прогнози по Україні на 2016 рік, БПП і НФ продовжують працювати над формуванням нової коаліції, а опалювальний сезон в Україні добігає кінця.

Відновлення конфлікту в Нагірному Карабасі

В Нагірному Карабасі відновився этнополитический конфлікт між Азербайджаном і Вірменією, який з 1994 року знаходиться в замороженому стані. Так, 2 квітня обидві сторони повідомляли про масивних обстріл з боку противника з важкого озброєння. І Вірменія, І Азербайджан повідомляють про загибель військових, а також мирних жителів. Азербайджанська сторона заявляла про взяття декількох стратегічних висот і населених пунктів в Нагірному Карабасі в результаті військової операції. У Вірменії, в свою чергу цю інформацію спростували. Пізніше, Азербайджан заявив про рішення припинити вогонь в односторонньому порядку. Але Вірменія вважає цю заяву пасткою. Світове співтовариство засудило відбувається в Нагірному Карабаху, а Туреччина заявила, що в конфлікті на Карабасі підтримує Азербайджан. Грузія, у свою чергу, висловила готовність організувати переговори Вірменії та Азербайджану.

Новини України за 1-3 квітня: кінець опалювального сезону і робота над новою коаліцією

Фото: в Нагірному Карабасі відновився конфлікт

Візит Порошенка до США

Петро Порошенко провів ряд зустрічей, перебуваючи з робочим візитом у США. Зокрема, він поспілкувався з Джозефом Байденом, який зазначив, що на черговий транш МВФ Україна може розраховувати після формування нового уряду; з Обамою, з яким вони домовилися скоординувати зусилля для виконання Росією мінських угод; з Пан Гі Муном, до якого звернувся з проханням розслідувати тортури над українцями в Росії. Крім того, Порошенко заявив, що потрібні інші гарантії безпеки України, крім Будапештського меморандуму, так як даний документ не забезпечив.

Новини України за 1-3 квітня: кінець опалювального сезону і робота над новою коаліцією

Фото: Петро Порошенко провів ряд зустрічей в США

Прогнози Світового банку по Україні

Світовий банк надав свої прогнози щодо економічної ситуації в Україні в цьому році. Так, за словами директора Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Чімяо Фана, зростання ВВП в 2016 році складе 1%, а в 2017 – 2%. Крім того, банк прогнозує інфляцію на рівні 15%, яка до кінця 2017 року вийде на показник 11%. Що ж стосується держбюджету, то його дефіцит може зрости до 3% ВВП. Правда, це за умови, що ставка Єдиного соціального внеску буде знижена з 40% до 22%.

Новини України за 1-3 квітня: кінець опалювального сезону і робота над новою коаліцією

Фото: Світовий банк надав свої прогнози по Україні в 2016 році

Коаліція

В БПП заявили, що хоч і писали заяву на вихід з коаліції, однак ситуація змінилася і фракція не буде залишати парламентська більшість. Там пояснили, що Народний фронт підтримує варіант сформувати коаліцію двома фракціями. Нагадаємо, що для цього необхідно доповнити ряди БПП і НФ позафракційними депутатами. Так, в БПП вже увійшли кілька нардепів, а з кількома тривають переговори. Народний фронт, в свою чергу розглядає можливість входження до складу фракції депутатів-мажоритарників Андрія Білецького, Юрія Бублика та Валентина Дидыча. Крім того, глава АП Борис Ложкін висловив упевненість, що нова коаліція і новий уряд буде сформовано вже у найближчі дні. Він також не виключив можливість отримання ним посади віце-прем'єра.

Новини України за 1-3 квітня: кінець опалювального сезону і робота над новою коаліцією

Фото: БПП і НФ працює над формуванням нової коаліції

Завершення опалювального сезону

Опалювальний сезон в Україні добігає кінця. Так, у Житомирі він був завершений у п'ятницю, 1 квітня. у Києві припинення подачі тепла станеться з сьогоднішнього дня. Разом з тим, в лікарнях, школах і садочках відключення систем опалення буде здійснюватися за індивідуальними заявками керівників.

Новини України за 1-3 квітня: кінець опалювального сезону і робота над новою коаліцією

Фото: опалювальний сезон в Україні добігає кінця

Читайте також: авторські матеріали про те, що Кабмін не може продумати бюджет на 2017 рік що говорили БПП і "Самопоміч" в ході спільного засідання фракцій, а також про те, як влада намагається вийти з політичної кризи.