ua en ru

Нормалізація відноси між Україною та Росією можливе тільки після завершення анексії Криму, - Порошенко

Нормалізація відноси між Україною та Росією можливе тільки після завершення анексії Криму.

Нормалізація відноси між Україною та Росією можливе тільки після завершення анексії Криму. Про це заявив Президент України Петро Порошенко, виступаючи на спільному засіданні палат Конгресу США.

"За жодну ціну і за жодних умов ми не змиримося з окупацією Криму. Завершення окупації ануляції анексії Криму - це є обов'язковою передумовою нормалізації відносин між Росією та Україною. Це є невід'ємною умовою кримчан", - заявив Порошенко.

А до того, як ця передумова буде виконаною, Порошенко закликав світ об'єднатися і протистояти агресору сьогодні заради майбутнього, для того, щоб ніколи не бралася політика анексії".

"Я не говорю про військове вирішення кримської проблеми. Це буде дилема багатьох років - вибір між двома способами життя, між двома політичними та економічними системами. Але я не маю сумнівів , що система, яка пропонуватиме більші свободи , матиме превалюючу силу. Завжди так є", - підкреслив Президент України.

Порошенко також зазначив, що мова та права кримськотатарського народу зараз порушуються Криму, як порушувалися багать років тому ще в Радянському союзу.

"Я закликаю світ та Америку не мовчати щодо цих злочинів. Українці та кримські татари зараз зазнають утисків в Криму", - заявив Президент України.

Нагадаємо, 16 березня 2014 р. на території АР Криму і міста Севастополя пройшов так званий референдум про статус півострова. 18 березня Путін підписав договір про приєднання Криму й Севастополя до Росії. Україна і світове співтовариство, включаючи США і Євросоюз, вважають це окупацією.

У неділю, 14 вересня 2014 р. в Криму пройшли вибори депутатів Ради Криму: 70 мандатів отримали представники "Єдиної Росії", інші п'ять дісталися ЛДПР. Україна, Євросоюз, США і НАТО не визнали результати виборів у Криму.

Генпрокуратура України порушила за фактом незаконних виборів кримінальну справу.