ua en ru

НКЦПФР уточнила ознаки фіктивності емітентів

НКЦПФР уточнила ознаки фіктивності емітентів Фото: НКЦПФР відкорегувала список ознак фіктивності емітентів

Список такого роду емітентів розміщується на сайті регулятора і відкритий для перегляду усіма охочими

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) затвердила "Положення про встановлення ознак фіктивності емітентів цінних паперів та включення таких емітентів до списку емітентів, що мають ознаки фіктивності". Про це повідомляє прес-служба регулятора.

За словами директора департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів Алли Папаіки, яку цитує прес-служба, до нових ознаками фіктивності емітентів відносяться наступні:
1. Співвідношення показника капіталізації емітента та інших показників його діяльності
2. Кількість працівників емітента
3. Розміри витрат емітента на оплату праці одного працівника

Практично без змін, як пише StockWorld, залишилися інші 6 критеріїв, відповідність яким емітента відносять до категорії "з ознаками фіктивності":
1. Встановлений НКЦПФР факт відсутності за місцезнаходженням
2. Не надання звітності
3. Нескликання загальних зборів акціонерів два роки поспіль або неутворення органів АТ протягом року з дня реєстрації Комісією звіту про результати приватного розміщення акцій серед засновників АТ.
4. Низький рівень (менше 3 % від розміру активів емітента) або відсутність доходів від реалізації товарів, робіт, послуг за основним видом діяльності за станом на кінець фінансового року.
5. Переважну частку активів емітента складають фінансові інвестиції або дебіторська заборгованість
6. Реєстрація місцезнаходження емітента. Емітенту заборонено перебувати у приміщенні житлового фонду

Відповідний документ НКЦПФР вже погоджений Міністерством фінансів України, Державною службою фіскальної і відправлений до Міністерства юстиції для державної реєстрації.

Як йдеться у повідомленні, списку емітентів, що мають ознаки фіктивності - це відкрита доступна всім бажаючим база, в яку вносяться емітенти, які не дотримуються чи порушують встановлені норми чинного законодавства у своїй діяльності.

Якщо емітент потрапив у список, то вийти з нього він зможе тільки, якщо надасть регулятору документи, що підтверджують усунення підстав для визнання його мають ознаки фіктивності.

Формує список, веде та вносить до нього зміни тільки НКЦПФР, сам же список в електронному вигляді розміщується на сайті регулятора.

Нагадаємо, за даними НКЦПФР, обсяг біржових торгів в червні склав 22,8 млрд грн.