ua en ru

Нетаньяху синхронно з його суперником заявили про перемоги своїх партій на виборах

Нетаньяху синхронно з його суперником заявили про перемоги своїх партій на виборах Фото: Біньямін Нетаньяху (israelipm)

За даними екзит-полу місцевого каналу у партії Нетаньяху набирається менше місць в Кнесеті

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху і його суперник на позачергових парламентських виборах Бені Ганц синхронно заявили про свої перемоги. Як інформує РБК-Україна, про це пише The Jerusalem Post.

За даними видання, місцевий 12 канал провів екзит-пол, який показав, що у партія Нетаньяху "Лікуд" буде менше місць в ізраїльському парламенті (кнесеті). Зокрема, вона отримує 33 місця, а партія Ганц "кахоль-Лаван" - 37 місць.

"Правий блок на чолі з "Лікуд" явно переміг. Я дякую громадян Ізраїлю за довіру. Я почну формувати правий уряд з нашими партнерами вже сьогодні ввечері", - заявив Нетаньяху.

Ганц в свою чергу, посилаючись на три різних екзит-пол, заявив про свою перемогу. Він зазначив, що його партія, за даними екзит-пол 11 каналу, отримала 37 місць в парламенті проти 36 у партії Нетаньяху, а за даними опитувань на виході з виборчих дільниць 13 каналу, обидві партії отримали по 36 місць в кнесеті. Екзит-пол 12 каналу, результати якого також показали перемогу Ганц, заявили співвідношенні сил 33 проти 37.

Згідно з ізраїльським законодавством, дві партії отримали в ході виборів найбільшу кількість голосів, будуть вести переговори з іншими партіями, щоб переконати їх підтримати свого кандидата на пост прем'єр-міністра.

Згідно з процедурою, після цього президент країни вибере з лідерів партій одного і доручить йому сформувати коаліцію. Максимальний термін на це у обраного буде 42 дня. Після цього на голосування буде винесено склад запропонованого уряду, на схвалення якого потрібен мінімум 61 голос. Якщо кандидату-переможцю не вдасться сформувати коаліцію, то це право отримає його конкурент. Главою уряду в підсумку стане той, хто зможе сформувати коаліцію.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху пообіцяв у разі перемоги на виборах розширити ізраїльський суверенітет на єврейські поселення, розташовані на Західному березі річки Йордан.