ua en ru

НБУ відмовився від використання санаційного банку

НБУ відмовився від використання санаційного банку Фото: Національний банк України ліквідує "Родовід банк"

"Родовід банк" визнано неплатоспроможним і передано до ФГВФО

Національний банк України (НБУ) і Міністерство фінансів країни (Мінфін) відмовилися від використання ПАТ "Родовід банк", який з 2011 року виконував функцію санаційного банку. Згідно з постановою регулятора від 25 лютого №107, "Родовід банк" визнано неплатоспроможним і переданий до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО), повідомляє прес-служба нацбанку.

У повідомленні говориться, що банк був докапіталізований державою в 2009 - 2011 роках, а з 2011 року банк працював в статусі санаційного.

Передбачалося, що завданням цієї фінустанови стане проведення протягом 5 років ефективної роботи з активами банків державного сектора і повернення державних грошей, вкладених у капіталізацію.

За даними прес-служби, поставлена перед банком завдання не було виконано. Причиною тому послужило те, що на законодавчому рівні не були створені механізми передачі та реалізації проблемних активів банків держсектора, що є необхідною умовою для ефективної роботи санаційного банку. Крім того, в якості санаційного "Родовід банк" показав низьку результативність роботи з власними активами - доходи банку покривали тільки витрати, а держава не отримувало жодних дивідендів.

Також, в 2012 році був прийнятий Закон України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", що створило в країні спеціалізований орган, який займається виведенням неплатоспроможних банків з ринку. Зокрема, за реалізацію їх активів, розрахунки з вкладниками і збереження активів і зобов'язань банків відповідає ФГВФО. Таким чином, функції "Родовід банку" дублюються фондом.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що збитки банків від шахрайських операцій зросли вдвічі в 2015.