ua en ru

НБУ і Мінфін допускають реструктуризацію бізнесом до 200 млрд грн кредитної заборгованості

НБУ і Мінфін допускають реструктуризацію бізнесом до 200 млрд грн кредитної заборгованості Фото: Заступник голови НБУ, Владислав Рашкован

Розроблено законопроект, який надасть життєздатному бізнесу можливість домовитись з банками про реструктуризацію боргів за межами судового поля

Національний банк України (НБУ) та Міністерство фінансів (Мінфін) розробили законопроект "Про фінансову реструктуризацію", під дію якого може потрапити до 200 млрд грн кредитної заборгованості життєздатного бізнесу. Про це сьогодні на прес-конференції повідомили заступник міністра фінансів Артем Шевальов і заступник голови НБУ Владислав Рашкован, передає кореспондент РБК-Україна.

Проект закону пропонує можливість законодавчо врегулювати на проміжний період (наступні три роки) добровільну позасудову реструктуризацію кредитів юридичних осіб.

Під дію законопроекту зможуть потрапити тільки життєздатні компанії-позичальники, які можуть ефективно функціонувати, але на сьогодні їхня робота ускладнена борговим навантаженням. "Рішення, яке ми пропонуємо, працює в усьому світі", - зазначив Владислав Рашкован і пояснив, що реструктуризувати свою заборгованість зможуть лише компанії - боржники, у тому числі комунальні та державні підприємства, які є потенційно життєздатними. "Мова йде не про компанії-банкрути, а про тих, хто відчуває тимчасові проблеми з ліквідністю через боргового навантаження", - додав Артем Шевальов.

Що стосується процедури реструктуризації, то згідно з розробленим законопроектом, починатися вона буде при згоді як мінімум трьох фінансових організацій, які є сторонами рамкової договору, або однієї фінансової організації, якій належить не менше 25% загальної суми боргу відповідного боржника. Якщо у банк-кредитор введена тимчасова адміністрація, такого кредитора у процедурі реструктуризації буде представляти Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО).

Крім того, в законопроекті передбачена "захист" від маніпулювання та неналежного впливу на процес реструктуризації великих фінансово-промислових груп. Так, пов'язані особи, компанія боржник і банк не будуть мати можливість одночасно приймати участь в реструктуризації. "Пов'язані банки не будуть приймати участь в узгодженні рішення про реструктуризацію з тим боржникам, з якими вони пов'язані відносинами власності", - додав Владислав Рашкован.

В результаті такої реструктуризації, відповідно до законопроекту, можуть бути переглянуті строки погашення заборгованостей, процентні ставки або інші умови кредитних договорів, списання боргу, а також питання надання нового фінансування боржників або залучення нового фінансування в капітал позичальника. Для зниження боргового навантаження, реструктуризація може проходити також в обмін на частку в капіталі компанії-позичальника. Координувати процес буде група експертів, що представляють НБУ, Мінфін України, Міністерство економічного розвитку і Міністерство юстиції країни.

За даними НБУ на 1 вересня 2015 р. кредитний портфель банків становив близько 930 млрд грн., з яких на кредити суб'єктам господарювання доводиться близько 761,5 млрд грн або близько 82%. Частка простроченої заборгованості в кредитному портфелі банків складає близько 17%.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що НБУ, Мінфін і Міжнародний валютний фонд (МВФ) переглянуть положення меморандуму про реструктуризації споживчих кредитів в іноземній валюті.