ua en ru

НБУ і Мінфін представили законопроект про реструктуризацію кредитів юросіб

НБУ і Мінфін представили законопроект про реструктуризацію кредитів юросіб Фото: Артем Шевальов

При розробці документа врахувано міжнародні практики, що базуються на "лондонському підході"

Національний банк України (НБУ) і Міністерство фінансів України (Мінфін) представили спільно розроблений проект закону "Про фінансову реструктуризацію", що пропонує рішення проблем "поганих" кредитів. Про це сьогодні на прес-конференції повідомили заступник міністра фінансів Артем Шевальов і замглави НБУ Владислав Рашкован, передає кореспондент РБК-Україна.

За їхніми словами, проект закону пропонує можливість законодавчого врегулювання на проміжний період на наступні три роки добровільної позасудової реструктуризації кредитів юридичних осіб, які є працюючими бізнесами і можуть ефективно працювати надалі, але на сьогоднішній день ця робота неможлива через існуючий борговий вантаж.

При цьому наголошується, що в розробці проекту було враховано міжнародні практики, які базуються на "лондонському підході".

За словами Шевальова, скільки позичальників і банків підуть на такого типу реструктуризацію, зараз сказати складно: "Життєздатність підприємств буде перевірятися незалежною експертизою. Банкам також необхідно буде підвищувати і розвивати свою експертизу в цьому напрямку".

При цьому критерії життєздатності компаній із проблемними кредитами будуть розроблятися комерційними банками, вони ж будуть визначати перелік вимог до незалежних консультантів, які проводитимуть перевірку компаній.

Водночас, за словами авторів законопроекту, зараз у банків і позичальників немає загальних правил і прописаних процедур для реструктуризації.

"Індивідуальні банки домовляються з індивідуальними кредиторами і це не має системний характер", - пояснив Шевальов, додавши, що у комерційних банків зараз немає стимулу проводити серйозну реструктуризацію, як і немає механізмів координації кредиторів. Законопроект при цьому описує правила і процедури, за якими кредитори можуть домовлятися з компаніями-позичальниками.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що НБУ, Мінфін і МВФ переглянуть положення меморандуму з реструктуризації кредитів в інвалюті.