ua en ru

Названо ймовірного кандидата на посаду голови НБУ

Названо ймовірного кандидата на посаду голови НБУ Фото: Кирило Шевченко (ukrgasbank com)

НБУ може очолити голова правління "Укргазбанку" Кирило Шевченко

Як імовірного кандидата на посаду глави Національного банку України після заяви про відставку Якова Смолія можуть розглядати голову правління "Укргазбанку" Кирила Шевченка. Президент України Володимир Зеленський вже провів з ним зустріч.

Про це РБК-Україна повідомили інформовані джерела.

Також, за словами одного із співрозмовників, голоси за відставку Якова Смолія у Верховній раді є.

"Але питання відставки і призначення нового ще остаточно не вирішене", - додало джерело.

Шевченко займає пост голови правління "Укргазбанку" з травня 2015 року, до цього був першим заступником і виконував обов'язки голови правління. У 2012-2014 роках був радником керівника "Ощадбанку".

Загалом у банківській сфері з 1994 року, працював в "Українському кредитному банку" (зараз А-Банк), в банку "Фінанси та Кредит", в якому пропрацював понад 10 років, дійшовши до посади першого заступника голови правління.

Після цього очолював Державну іпотечну установу, в 2009 році кілька місяців був радником прем'єра Юлії Тимошенко.

Нагадаємо, вчора голова НБУ Яків Смолій подав у відставку і назвав причиною такого рішення "систематичний політичний тиск".

Президент України Володимир Зеленський вже вніс до Верховної ради постанову про звільнення Смолія.

На відставку Смолія відреагував і Міжнародний валютний фонд, який закликав українську владу зберегти незалежність центрального банку. У МВФ підкреслили, що незалежний НБУ є ключовим елементом сучасної макроекономічної політики.

У Офісі президента України закликали не шукати політичного підґрунтя у рішенні Смолія та заявили, що правління НБУ продовжить роботу на принципах незалежності та професійності.

У самому Нацбанку підкреслили, що поважають рішення голови правління і поділяють його застереження, які стосуються систематичного політичного тиску. У той же час інші члени правління залишаться на своїх посадах.

Яків Смолій керував Нацбанком з травня 2017 року, офіційно був призначений главою НБУ в березні 2018 року. Прийшов до структури на посаду заступника голови в квітні 2014 року.

Яків Смолій був в.о. голови Нацбанку з травня 2017 роки після Валерії Гонтаревої, офіційно був призначений главою НБУ в березні 2018 року. Прийшов до структури на посаду заступника голови в квітні 2014 року.