ua en ru

Нацбанк презентував монети номіналом 1, 2, 5 і 10 гривень

Нацбанк презентував монети номіналом 1, 2, 5 і 10 гривень Фото: НБУ вводить в обіг нові монети (НБУ)

Нові грошові знаки вводяться в обіг з 27 квітня 2018 року

Національний банк України у відповідності з політикою оптимізації готівкового обігу України презентував нові обігові монети номінальною вартістю 1, 2, 5 і 10 гривень. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Як повідомляється, введення в обіг нових грошових знаків буде проходити в два етапи:

- перший етап - 27 квітня 2018 будуть введені в обіг монети номінальною вартістю 1 та 2 гривні;

- другий етап відбудеться пізніше, монети номінальною вартістю 5 і 10 гривень будуть вводитися в обіг в 2019 2020 роках (точну дату Національний банк повідомить додатково).

Нацбанк презентував монети номіналом 1, 2, 5 і 10 гривеньНацбанк презентував монети номіналом 1, 2, 5 і 10 гривеньНацбанк презентував монети номіналом 1, 2, 5 і 10 гривеньНацбанк презентував монети номіналом 1, 2, 5 і 10 гривеньНацбанк презентував монети номіналом 1, 2, 5 і 10 гривеньНацбанк презентував монети номіналом 1, 2, 5 і 10 гривень

Фото: НБУ вводить в обіг нові монеті (НБУ)

Українці зможуть розраховуватися одночасно і новими монетами і банкнотами відповідних номіналів необмежений період часу - поки монети поступово не замінять банкноти в обігу. Тобто паперові гроші вартістю 1, 2, 5 і 10 гривень будуть в обігу паралельно з металевими, до останньої паперовій гривні.

Вилучати з обігу банкноти номіналом 1, 2, 5 і 10 гривень Національний банк не буде, але припинить друкувати ці банкноти і додатково поповнювати ними грошовий обіг.

Як пояснив в. про. глави Нацбанку Яків Смолій, заміна банкнот на монети дозволить досягти оптимального співвідношення між якістю і кількістю банкнот і монет в обігу, відповідного сучасним потребам держави і економіки, а також світового досвіду

"У міжнародній практиці номінальні ряди мають в середньому 12 номіналів грошових знаків. І ми повинні прагнути до цього", - зазначив Смолій.

За його словами, введення в обіг нових грошових знаків дозволить державі заощадити близько 1 млрд гривень, оскільки термін служби монет значно більший, ніж паперових грошей. Монети звертаються близько 20 років, а банкноти номіналами 1, 2, 5 і 10 гривень можуть звертатися незначний проміжок часу (в середньому близько одного року).

"До цього рішенням нас стимулює і розвиток безготівкових розрахунків, зміна купівельної спроможності гривні за останні 20 років і зміни в поведінці споживачів. Розвиток безготівкових розрахунків призводить до зменшення кількості номіналів в номінальних рядах країн світу. І Україна - не виняток. Частка безготівкових розрахунків в Україні з використанням платіжних карток за останні п'ять років зросла більш ніж втричі - до 39% на початок 2018 (з 12% - за станом на початок 2013 року)", - сказав Смолій.

У НБУ запевнили, що таке заміщення не принесе незручностей населенню, оскільки буде відбуватися поступово, а банкноти також поступово вилучатимуться НБУ з обороту (всього у зв'язку з фізичним зносом банкнот гривні Національний банк щорічно вилучає близько 800 млн штук банкнот усіх номіналів, майже половина з яких (понад 40%) складають саме банкноти низьких номіналів від 1 до 10 гривень)

Крім того, заміна банкнот низьких номіналів на монети наблизить Україну до практики Європейського Союзу, де існують монети номіналом 1 і 2 євро.

Що ж із себе представляють нові українські гроші

Нові обігові монети будуть мати сріблястий колір, будуть невеликими, легкими і зручними для розрахунків. Працюючи над їх дизайном Нацбанк вирішив зберегти портрети видатних українських особистостей, які зображені на відповідних банкнотах. На реверсі монети номінальною вартістю 1 гривня зображено портрет князя Володимира Великого, 2 гривні - князя Ярослава Мудрого, 5 гривень - гетьмана Богдана Хмельницького, 10 гривень - гетьмана Івана Мазепи.

На аверсі монет зображено малий державний герб України (тризуб), номінал, назва країни-емітента (Україна) в обрамленні давньоруського орнаменту.

Нацбанк презентував монети номіналом 1, 2, 5 і 10 гривень

Фото: нові монети України

За кольором і розміром нові монети будуть помітно відрізнятися від інших номіналів монет, що допоможе населенню легко визначати номінал.

Захисні характеристики

Серед елементів захисту монети, які треба використати при візуальному і тактильному контроль її достовірності, - дизайн аверсу і реверсу, оформлення гурта (відповідний тип рифлення) і дрібні елементи зображення, які складно відтворити в кустарних умовах.

Під час автоматизованого перерахування монет на спеціальному обладнанні для їх ідентифікації використовуються технічні характеристики - розмір і вага, а також так звана електромагнітна підпис - електронний сигнал, характерний для того чи іншого матеріалу.

Інформація з докладним описом нових обігових монет буде розміщена на сайті НБУ 26 березня цього року.

Нацбанк презентував монети номіналом 1, 2, 5 і 10 гривень

Фото: нові монети України (НБУ)

Правила округлення під час обігу нових монет

В рамках продовження політики оптимізації готівкового обігу з 01 липня 2018 року в Україні будуть застосовуватися правила округлення загальних сум готівкових розрахунків.

Відповідні норми містяться в постанові правління Національного банку України "Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів", яким передбачається:

1. Національний банк України припиняє карбувати монети номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок. У той же час всі ці номінали розмінних монет і надалі будуть залишатися в обігу. Проте надалі готівковий обіг не буде поповнюватися новими монетами зазначених номіналів.

2. Монети номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок продовжать виконувати функцію засобу платежу (грошова одиниця України - гривня і надалі буде дорівнює 100 копійкам).

3. Для спрощення розрахунків встановлюватимуться правила округлення загальної суми покупки:

- сума, закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;

- сума, закінчується від 5 до 9 копійок, округлюється в бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

4. У разі наявності у покупця монет дрібних номіналів він і надалі може ними розраховуватися, а в разі наявності таких монет у продавця, він може видати покупцю решту цими номіналами.

5. При безготівкових розрахунках округлення не буде здійснюватися.

6. Населення і надалі зможе використовувати розмінні монети дрібних номіналів, а торговельна мережа - встановлювати маркетингові ціни, які закінчуються на 99 коп.

Ціни від впровадження округлення не зміняться, а значить реалізація цієї ініціативи не призведе до подорожчання товарів і послуг. Введення правил округлення не вплине на інфляцію як безпосередньо, так і опосередковано, оскільки мова йде про правила округлення всіх товарів у чеку, а не про ціни на окремі товари.

За словами в. о. голови НБУ Смолія, ефект від нововведення можна буде відчути вже через 2-3 роки.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, Національний банк України має намір припинити карбування дрібних монет номіналом 1-5 копійок і вилучити їх з обігу.