ua en ru

Нацбанк має намір припинити карбування дрібних монет

Нацбанк має намір припинити карбування дрібних монет Фото: НБУ має намір вилучити з обігу дрібні монети (колаж РБК-Україна)

Регулятор розробив правила округлення сум у разі вилучення їх з обігу

Національний банк України має намір припинити карбування дрібних монет номіналом 1-5 копійок і вилучити їх з обігу. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Як пояснює НБУ, зазначені монети практично припинили грати істотну роль в розрахунках населення за товари та послуги та не забезпечують повною мірою функцію обігу, при цьому собівартість їх виготовлення перевищує їх номінальну вартість.

Нацбанк, виготовивши такі монети, потім несе суттєві витрати на обробку, транспортування, зберігання цих монет. Разом з тим, монети дрібних номіналів, майже не повертаються з обігу.

На сьогоднішній день в обігу знаходиться 12,9 млрд штук монет, у тому числі за номіналами від 1 коп. – 2,4 млрд штук, 2 коп. - 1,4 млрд штук, 5 коп. – 1,9 млрд штук, 10 коп. – 3,8 млрд штук, 25 коп. – 1,7 млрд штук, 50 коп. - 1,2 млрд штук і 1 грн. – 0,5 млрд штук.

Основні споживачі монет - торгова мережа, заклади громадського харчування, громадський транспорт, аптеки, відділення Укрпошти, організовані і неорганізовані ринки.

Виходячи з цього, Нацбанк пропонує до громадського обговорення два способи вирішення проблеми, які вже використовуються в багатьох країнах:

перший - одномоментне вилучення з обігу монет дрібних номіналів (монети перестають бути засобом платежу, можливий великий резонанс від заходу, значна кількість монет надходить в центральний банк щодня, виникає проблема їх знищення);

другий - припинення карбування монет з поступовим виведенням їх з обігу (легкість у впровадженні, добровільна основа, процес вилучення довше, монети звертаються у якості засобу платежу, немає проблеми знищення)

Крім того, інформує НБУ, вже підготовлений проект постанови "Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів", яким передбачається:

1. Національний банк України припинить карбування монет номіналами 1, 2, 5 копійок (оскільки вони припинили грати істотну роль в розрахунках населення за товари та послуги) і монет номіналом 25 копійок (оскільки за відсутності монет номіналами 1, 2 і 5 копійок 25 копійок не будуть розмінюватися 10 копійками). У той же час всі ці номінали розмінних монет і надалі залишатися у зверненні. Проте надалі готівковий обіг не буде поповнюватися новими монетами зазначених номіналів (додатковим випуском).

2. Монети номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок продовжувати виконувати функцію засобу платежу (грошова одиниця України - гривня і надалі буде дорівнює 100 копійкам).

3. Встановлюються такі правила округлення загальної (у чеку) суми купівлі, в разі відсутності монет і покупця, і продавця:

- сума, закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в бік зменшення до найближчого суми, яка закінчується на 0 копійок;

- сума, закінчується від 5 до 9 копійок, округлюється в бік збільшення до найближчого суми, яка закінчується на 0 копійок

У разі наявності у покупця монет дрібних номіналів він і надалі може ними розраховуватися, а в разі наявності таких монет у продавця, він може видати покупцю решта цими номіналами.

4. Суб'єкти господарювання сфери торгівлі, громадського харчування і послуг, які здійснюють готівкові розрахунки із споживачами з використанням реєстраторів розрахункових операцій при проведенні готівкових розрахунків, вказувати в чеках загальні суми до округлення і після нього, зокрема, використовуючи механізм знижок / надбавок. Це не зажадає додаткових витрат на перепрограмування РРО.

5. При безготівкових розрахунках округлення не буде здійснюватися.

6. Населення і надалі зможе використовувати розмінні монети дрібних номіналів, а торговельна мережа - встановлювати маркетингові ціни, які закінчуються на 99 коп.

Введення правил округлення не буде мати ніякого впливу на інфляцію як безпосередньо, так і опосередковано, оскільки мова йде про правила округлення всіх товарів у чеку, а не в цінах індивідуальних товарів.

Цей документ також виноситься на громадське обговорення.

Нацбанк має намір припинити карбування дрібних монетНацбанк має намір припинити карбування дрібних монет

Фото: НБУ має намір скасувати "дрібниця"

Нагадаємо, Нацбанк випустив нову монету номіналом 5 гривень, присвячену 80-річчю утворення Полтавської області.