ua en ru

Порушення на виборах президента України: усі подробиці

Порушення на виборах президента України: усі подробиці Фото: вибори президента України (УНІАН)

Вибори президента України проходять сьогодні

Вибори президента України проходять сьогодні, 31 березня 2019 року. Докладніше про те, як проходить голосування та які порушення зафіксовані - в матеріалі РБК-Україна.

19:25 В МВС повідомили, що за фактами порушень в ході виборів на 19:00 відкрито 25 кримінальних проваджень. Всього на даний момент в поліцію надійшло 1768 повідомлень.

Порушення на виборах президента України: усі подробиці

18:04 З'явилися оновлені дані щодо порушень від Нацполіціі. Станом на 17:00 правоохоронці зареєстрували 1360 повідомлень. За 17 випадків відкрито кримінальні виробництва, а також складено 8 адмінпротоколів.

Порушення на виборах президента України: усі подробиці

15:52 У Нацполіціі повідомили, що станом на 15:00 надійшло 649 повідомлень про порушення. 11 з них були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Порушення на виборах президента України: усі подробиці

15:24 У Комітеті виборців України повідомляють про порушення в ході виборів. У Вінниці були зафіксовані випадки фотографування бюлетенів. А в Херсонській області помітили групу людей, яка після виходу з виборчої дільниці звітували перед жінкою про те, як проголосували. В Одеській і Закарпатській областях були спроби винести бюлетені з виборчої дільниці. Крім того, в Миколаєві на багатьох ділянках кабінки для голосування розміщені поруч з дверима або гратами, через які можна фізично передати бюлетень.

14:28 В Подільському Одеської області члена виборчої комісії відсторонили від виконання обов'язків. Жінка прийшла на дільницю п'яною. Також на неї складено протокол за ч.1 ст.179 - розпивання спиртних напоїв на виробництві.

13:51 В поліції відзвітували про порушення в ході виборів. Станом на 13:00 правоохоронці отримали 384 повідомлення про порушення. В основному це незаконна агітація, підкуп виборців, пошкодження бюлетенів, а також фотографування і спроба виносу бюлетенів з дільниць.

Порушення на виборах президента України: усі подробиці

13:22 Радник глави МВС Іван Варченко повідомив, що всього за три місяці виборчої кампанії поліція отримала більше 5 тис. Повідомлень про порушення виборчого законодавства. За вчорашній день таких повідомлень було прийнято 356.

11:22 Во время голосования кандидат в президенты Олег Ляшко показал Журналистам на камеру бюллетень, в котором он поставил галочку напротив своей фамилии. В МВД это назвали грубым нарушением, однако не уточнили, что это был именно Ляшко.

"Сегодня мы имели прецедент с одним из кандидатов в президенты. Если кандидат в президенты показывает свой бюллетень, то это является грубым нарушением", - сказал Зорян Шкиряк.

10:55 Як повідомляє Комітет виборців України, в більшості областей України на виборчих дільницях були зафіксовані спостерігачі з символікою одного з кандидатів. Це може бути сприйнято виборцями як агітація, яка сьогодні заборонена.

А в Скадовську члени дільничної виборчої комісії самі визначили технічних кандидатів і їхні плакати не розвішували.

Порушення на виборах президента України: усі подробиці

В цілому по Україні станом на 10:00 ситуація виглядає ось так

Порушення на виборах президента України: усі подробиці

10:05 Як повідомляють в Нацполіціі, на даний момент надійшло 25 заяв і повідомлень, пов'язаних з виборчим процесам. Так, в закарпатській області - одна спроба підкупу виборця, і 7 повідомлень про незаконну агітацію. У Кіровоградській області два випадки фотографування бюлетеня. А в Житомирській - спроба винести бюлетень з дільниці.

Порушення на виборах президента України: усі подробиці

09:41 Як повідомив на координаційній нараді МВС представник Головного управління Нацполіціі в Києві, в столиці всі дільниці відкрилися вчасно, крім 6 ділянок. Зараз вони вже також відкрилися, були технічні причини. Зараз все працює в штатному режимі, без порушень. За фактами несвоєчасного відкриття внесені відомості.

09:01 Перше порушення на виборах 2019 з'явилося ще до відкриття виборчих дільниць. У селі Новостав Волинської області спостерігача ОПОРИ не пустили на ранкове засідання дільничної комісії. Як повідомляє сайт ОПОРИ, голова комісії сказав спостерігачеві, що його разом з усіма пустять на ділянку о 8:00. На місце одразу викликали поліцію, і спостерігач складе відповідну заяву.

Те ж саме відбулося і в Рівненській області. Там глава комісії пояснила, що спостерігач прибув через 5 хвилин після початку засідання. Якби вона його пустила, то їй довелося б писати пояснення.

Правила голосування

Згідно з українським законодавством, на виборчих бюлетенях забороняється робити будь-які позначки. При заповненні бюлетенів виборцем забороняється присутність інших осіб, фото- і відеофіксація бюлетеня.

Крім того, виборцю забороняється передавати свій виборчий бюлетень іншим особам. Також забороняється отримання бюлетеня від осіб, які не є членами виборчої комісії, підкуп, заохочення або погрози по відношенню до виборців для передачі бюлетеня іншим особам.

Виборець має право попросити у члена виборчої комісії видати йому новий бюлетень, в разі якщо заповнюючи попередній бюлетень він допустив помилку. Новий бюлетень видається тільки в обмін на зіпсований. Разом з тим, повторна видача бюлетеня замість невірно заповненого не передбачена.

За порушення таємниці голосування передбачений штраф

Згідно з Кримінальним кодексом, дії виборців, які порушують таємницю голосування, караються штрафом, виправними роботами або обмеженням волі до двох років. Такі ж санкції передбачені для виборців, які отримують неправомірну вигоду за відмову від голосування або вибір на користь певного кандидата. Пропозиція, обіцянка або надання виборцю неправомірної вигоди караються обмеженням волі на строк до 3 років або позбавленням волі на той самий строк.

Крім того, позбавленням волі від 3 до 7 років карається підробка або незаконне виготовлення виборчого бюлетеня.

Голосування на виборах є добровільним і таємним

Право взяти участь у голосуванні на виборах президента мають громадяни України, яким виповнилося 18 років. Голосувати на виборах не можуть лише ті особи, яких суд визнав недієздатними. Для того, щоб проголосувати виборець має прийти на виборчу дільницю у встановлений термін (31 березня з 08:00 години ранку до 20:00 години вечора), пред'явити документ, який підтверджує громадянство (паспорт громадянина України, закордонний паспорт, дипломатичний паспорт, службовий паспорт, тимчасове посвідчення громадянина України, довідка установи виконання покарань або слідчого ізолятора), взяти виборчий бюлетень та обрати одного з кандидатів. Голосування на виборах є таємним і розголошення змісту волевиявлення конкретного виборця законом заборонено. Проголосувати на виборах потрібно особисто. Законом не передбачено право передачі голосу третім особам.

Виборець може проголосувати лише один раз і на виборчій дільниці, на якій він включений до списків. Рішення про участь у виборах є добровільним і законом забороняється застосування насильства, погроз чи підкупу з метою впливу на рішення виборця.

Законом забороняються будь-які обмеження виборчих прав за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних переконань, статі, майнового стану, за мовними або іншими ознаками.