ua en ru

Нардепи від ПР пропонують Раді виділити опозиції квоти на призначення своїх представників в Рахункову палату, ВРЮ, НБУ та Нацраду

Народні депутати з фракції Партії регіонів Вадим Новинський, Євгеній Гєллєр та Валерій Писаренко пропонують Верховній Раді України виділити парламентській опозиції квоти на призначення своїх представників в Рахункову палату України, Вищу раду юстиції, Національний банк та Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення.

Народні депутати з фракції Партії регіонів Вадим Новинський, Євгеній Гєллєр та Валерій Писаренко пропонують Верховній Раді України виділити парламентській опозиції квоти на призначення своїх представників в Рахункову палату України, Вищу раду юстиції, Національний банк та Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення. Про це йдеться в законопроекті № 4494 "Про парламентську опозицію", текст якого розміщений на сайті парламенту.

Зокрема законопроект пропонує внести доповнення до закону про "Про Рахункову палату", згідно з яким "голова, заступник та секретар Рахункової палати та чотири контролери призначаються Верховною Радою України за поданням парламентської опозиції", а перший заступник голови Рахункової палати та три контролери призначаються Верховною Радою України за поданням парламентської коаліції.

Також законопроект передбачає внесення доповнення до статті 8 закону України " Про Вищу раду юстиції", згідно з яким Рада призначає два члени Вищої ради юстиції за поданням парламентської коаліції та одного члена за поданням парламентської опозиції.

Нардепи з Партії регіонів також пропонують внести зміни до статті 10 закон України "Про Національний банк України", згідно з якими ВР призначає три члени ради НБУ за поданням парламентської коаліції та чотири члени ради НБУ за поданням парламентської опозиції.
Крім того, даний законопроект пропонує внести доповнення до статті 5 закон України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення", згідно якими Рада призначає два члени Національної ради за поданням парламентської коаліції та два члени Національної ради за поданням парламентської опозиції.

"Наслідком прийняття проекту стане законодавче визначення опозиційної діяльність у Верховній Раді України, та врегулювання відносин, що виникають у зв'язку із здійсненням опозиційної діяльності, реалізацією державою своїх завдань, пов'язаних із розвитком демократії в Україні", - йдеться у пояснювальній записці до документу.