ua en ru

Нардеп пропонує ВР встановити норму формування загальних резервів НБУ на рівні 5% від зобов'язань

Нардеп ПР пропонує зменшити норму формування загальних резервів НБУ до 5% від обсягу грошово-кредитних зобов'язань НБУ.

Народний депутат від Партії регіонів, голова комітету Верховної Ради України з питань бюджету Євгеній Гєллєр пропонує зменшити норму формування загальних резервів Національного банку до 5% від обсягу грошово-кредитних зобов'язань НБУ. Про це йдеться у законопроекті № 3870 "Про внесення змін до статті 5-1 закону України "Про Національний банк України" щодо формування резервів Національного банку України", текст якого розміщений на сайті ВР.

Зокрема проект закону пропонує переглянути підхід до формування загальних резервів НБУ, а саме: встановити норму їх формування на рівні 5% від обсягу грошово-кредитних зобов'язань Національного банку.

"Відрахування до загальних резервів проводяться поки сума загальних резервів не дорівнюватиме 5% обсягу грошово-кредитних зобов'язань Національного банку", - йдеться у законопроекті.

Нагадаємо, згідно діючого законодавства сума загальних резервів має дорівнювати 10%.

"Метою створення загальних резервів є покриття ризиків, пов'язаних зі збитками, що можуть бути призведеними непередбачуваними надзвичайними обставинами або іншими подіями економічного характеру (покриття негативного результату, пов'язаного із зміною оцінки фінансових активів і пасивів, представлених у вигляді банківського золота та іноземної валюти, спеціальних прав запозичення, боргових цінних паперів нерезидентів, а також покриття негативного фінансового результату), що можуть вплинути на стабільність Національного банку. Законом визначено, що загальні резерви НБУ мають становити 10% від обсягу грошово-кредитних зобов'язань Національного банку з метою покриття збитків, які були на час прийняття закону. На сьогодні, такі збитки відсутні", - йдеться у пояснювальній записці.

Тому, на думку автора законопроекту, встановлення резервів на рівні 5% від обсягу грошово-кредитних зобов'язань дозволить НБУ реалізувати завдання своєї політики без надмірних ризиків та зменшить навантаження на державний бюджет України.