ua en ru

Цьогоріч українці заплатили понад 8 млрд гривень військового збору

Цьогоріч українці заплатили понад 8 млрд гривень військового збору Фото: центральний офіс Державної фіскальної служби України

Надходження до держбюджету за листопад склали понад 831 млн гривень

Українські платники податків у листопаді сплатили до державного бюджету 831 млн гривень військового збору (+23,6%), в цілому за 11 місяців 2015 року цього податку надійшло на 15% більше - 8 млрд 52,9 млн гривень. Про це 21 грудня повідомили у прес-центрі Державної фіскальної служби України.

Зазначимо, що військовий збір в Україні було введено на початку серпня 2014 року в позачерговому порядку на закритому засіданні Верховної Ради 31 липня. Його ставка становить 1,5% від об'єкта оподаткування для фізичних осіб - резидентів і нерезидентів, що одержують доходи як в Україні, так і за її межами, а також податкових агентів.

Відповідальними за утримання (нарахування) та сплату (перерахування) військового збору до бюджету є роботодавці, які виплачують доходи у вигляді заробітної плати на користь платника податків, і податкові агенти - для інших оподатковуваних доходів із джерела їхнього походження в Україні.

Військовим збором оподатковуються доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних і компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які виплачуються платнику у зв'язку із трудовими відносинами. Крім того, військовий збір стягується з виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, а також виграшу гравця, отриманого від організатора азартної гри.

Оподаткуванню військовим збором підлягають також доходи, які платник отримав за цивільно-правовими договорами (договори підряду) за виконання робіт (надання послуг), сума яких відображається в акті прийому-передачі виконаних робіт (наданих послуг). У цьому випадку відповідальною особою за нарахування і сплату збору до бюджету є податковий агент, який зобов'язаний забезпечувати виконання податкових зобов'язань у формі та у спосіб, як визначено статтею 176 Податкового кодексу.

Нагадаємо, 12 травня 2015 року Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо військового збору", який набрав чинності 11 червня. Документ звільняє від оподаткування військовим збором доходи від операцій з купівлі/продажу валюти.

На початку липня президент України Петро Порошенко схвалив скасування 1,5% військового збору із зарплатні учасників АТО.

За 2014 рік військовий збір приніс до українського держбюджету 2,5 млрд гривень.

Як повідомили раніше в Мінфіні, військовий збір із грошового забезпечення в Україні буде подовжено на 2016 рік.