ua en ru

В НАБУ закликають депутатів скасувати зміни до КПК щодо розслідування корупції

В НАБУ закликають депутатів скасувати зміни до КПК щодо розслідування корупції Фото: НАБУ (facebook.com/nabu.gov.ua)

Представники бюро закликають скасувати норми, які унеможливлюють ефективні розслідування корупційних злочинів

Ухвалення змін до Кримінального процесуального кодексу України, передбачених законопроектом №8336, ставлять під загрозу незалежність та блокують роботу Національного антикорупційного бюро України та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Про це передає РБК-Україна з посиланням на прес-службу НАБУ.

Як зазначається,запропоновані нововведення можуть поставити під загрозу незалежність НАБУ та ускладнити притягнення винних у топ-корупції осіб до кримінальної відповідальності.

"Проект закону, який розглядатиметься комітетами ВРУ 17 жовтня, передбачає можливість сторонам кримінального провадження самостійно залучати експертів, водночас залишає обов’язок сторони обвинувачення звертатися з клопотанням до слідчого судді у разі необхідності проведення експертизи відео-, звукозапису, почеркознавчої, лінгвістичної, економічної або товарознавчої експертизи (якщо вартість об’єкта в 200 і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб). Це саме ті види експертизи, які здійснюються саме під час розслідування детективами НАБУ і прокурорами САП корупційних кримінальних правопорушень", - йдеться у повідомленні.

У відомстві зазначають, що під приводом полегшити негативні наслідки "правок Лозового" та декларуючи наміри боротися з корупцією в державі, окремі політики вносять на розгляд парламенту законопроект, який практично унеможливлює таку боротьбу та зводить нанівець попередні досягнення бюро.

"Серед небезпечних нововведень, які пропонують народні обранці, - створення Єдиного державного реєстру судових експертиз та експертних досліджень. Це може загрожувати розголошенням таємниці досудового розслідування та дасть можливість фігурантам кримінальних проваджень ще на стадії слідства слідкувати за перебігом слідчих дій, дізнаватися, які експертизи призначаються, та мати можливість "повпливати" на їхні результати", - додали у відомстві.

Національне бюро вважає неприйнятними запропоновані зміни до законодавства.

"Закликаємо парламентарів в повній мірі скасувати норми, які унеможливлюють ефективні розслідування корупційних злочинів, становлять загрозу незалежності правоохоронних органів, порушують права потерпілих, цивільних позивачів та інших учасників кримінального процесу", - зазначили в НАБУ.

Нагадаємо, Національне агентство з запобігання корупції (НАЗК) планує переглянути перелік посад з високим та підвищеним рівнем корупційних ризиків, який нині очолюють керівник Адміністрації президента та його заступники. З оновленого списку керівництво АП можуть прибрати.