ua en ru

НАЗК може виключити АП з переліку корупційних посад

НАЗК може виключити АП з переліку корупційних посад Фото: Адміністрація президента України (УНІАН)

Керівник НАЗК Мангул стверджує, що при створенні переліку були допущені помилки

Національне агентство з запобігання корупції (НАЗК) планує переглянути перелік посад з високим та підвищеним рівнем корупційних ризиків, який нині очолюють керівник Адміністрації президента та його заступники. З оновленого списку керівництво АП можуть прибрати, передає РБК-Україна з посиланням на "Наші гроші".

Як зазначається, нещодавно НАЗК надав висновок про необов’язковість декларування для працівників президентського офісу.

Нині в Адміністрації президента працює понад 400 людей, на зарплату яких з бюджету цього року виділили 300 млн грн. Але АП не має юридичного статусу, її співробітники оформлені в Державному управлінні справами (ДУС). З 2016 року працівників АП Верховна рада позбавила статусу держслужбовців, внісши за ініціативи самої АП відповідні зміни до закону про державну службу.

Ці зміни дозволяють керівництву АП подавати декларації про доходи на добровільних засадах та не нести відповідальність за декларування недостовірної інформації.

"На початку літа відповідний висновок зробило саме НАЗК. Хоча ще в 2016 році Агентство створило перелік посад з високим та підвищеним рівнем корупції, декларації яких повинні перевірятися в першу чергу. На перше місці переліку поставили керівника АП та його заступників, як людей, що пишуть законопроекти, створюють реформи та, відповідно, впливають на політико-економічну ситуацію в країні. В 2017 році цей перелік перезатвердили", - пише видання.

Тепер керівник НАЗК Олександр Мангул стверджує, що при створенні переліку були допущені помилки. Адже це було одне з перших рішень Агенції, у якої не було виробленої відповідної методології визначення корупційних посад.

В свою чергу голова НАЗК обіцяє, що перелік переглянуть.

Зважаючи на це, керівництво АП приберуть і зі списку потенційно найкорупційніших посад.

Нагадаємо, Антимонопольний комітет України разом з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг створили механізм для гальмування розслідувань щодо енергетики.