ua en ru

У НАБУ спростували "міфи" у справі Мартиненка

У НАБУ спростували "міфи" у справі Мартиненка Фото: Микола Мартиненко (УНІАН)

В антикорупційному бюро нарахували 5 основних міфів

В Національному антикорупційному бюро виділили і спростували 5 основних міфів навколо розслідування у справі колишнього народного депутата фракції "Народний фронт" Миколи Мартиненка. Про це повідомила прес-служба НАБУ у Facebook.

  • Мартиненко затримали на "незаконних підставах".

У НАБУ підкреслили, що Мартиненко затримали у відповідності зі статтею 208 Кримінально-процесуального кодексу, оскільки його поведінка напередодні повідомлення про підозру давала детективам підстави вважати, що він добре поінформований про заплановані слідчі дії та свідомо уникає слідства. У такому разі затримання без ухвали суду було законним і необхідним, щоб уникнути втечі.

  • Мартиненко діяв як справжній політик і не ховався від переслідування

Згідно з інформацією прес-служби НАБУ, Мартиненко напередодні повідомлення про підозру відключив телефони, перестав користуватися звичними автомобілями, повідомив близьким особам перелік адрес та автомобілів, в яких планувався обшук, в ніч з 19 на 20 квітня за місцем проживання не ночував Вранці 20 квітня його знайшли у приймальні народного депутата Дениса Дзендзерського, звідки він не виходив ще 6 годин.

  • Бюро переслідує політика "з послідовною української та антиросийской позицією", ігноруючи при цьому гроші і активи, "виведені Януковичем".

У НАБУ заперечують, що справа проти Мартиненка сфальсифікована з метою політичного переслідування. Відзначається, що детективи розслідували факти розкрадання Мартиненко коштів "СхідГЗК" більше року. У НАБУ підкреслили, що "справа Януковича" з самого початку розслідує Генпрокуратура України.

  • Мартиненко брав участь в реформуванні української енергетики, захищаючи її від зазіхань російських олігархів

ДП "СхідГЗК" є ключовою ланкою у створенні так званого повного ядерного циклу, що в кінцевому підсумку повинно забезпечити Україні незалежність від поставок ядерного палива з Росії. Малося на увазі, що до 2020 року Україна доведе власне добування до повного забезпечення потреб українських АЕС. Замість цього, "СхідГЗК" почав купувати ядерний концентрат за кордоном.

  • Справа проти Мартиненка сфальсифіковано з метою політичного переслідування

"За історію розслідувань НАБУ, дана справа є абсолютним рекордсменом за обсягами комунікації з правоохоронними органами іноземних держав. Окремі епізоди, пов'язані з діяльністю Мартиненка, розслідуються не тільки в Україні. По даній справі немає політичної складової", - резюмували в НАБУ.

За останні два дні, у зв'язку із затриманням колишнього народного депутата Миколи Мартиненка, у ЗМІ та соціальних мережа...

Опубліковано НАБУ 23 квітня 2017 р.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що суд відпустив колишнього народного депутата фракції "Народний фронт" Миколи Мартиненка на поруки.