ua en ru

В Молодові почали давати рекомендації на випадок аварії на ЗАЕС

В Молодові почали давати рекомендації на випадок аварії на ЗАЕС Фото: в Молодові почали давати рекомендації на випадок аварії на ЗАЕС (Getty Images)

У Кишиневі (столиця Молдови) влада дала рекомендації на випадок аварії на український ЗАЕС. ЇЇ останнім часом часто обстрілюють російські військові.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Newsmaker.

Зазначено, що голова управління громадського здоров'я мерії Кишинева Борис Гилка звинуватив міністерство охорони здоров'я у тому, що громадянами досі не розповіли, як поводитись у такому разі, оскільки Молдова знаходиться у відносній близькості до ЗАЕС.

При цьому варто зазначити, що відстань від Молдови до ЗАЕС, за одним із найближчих маршрутів (дані карти Google Maps) складає 676 км.

Як пише видання, у разі ядерної катастрофи мерія рекомендує насамперед зайти до закритого приміщення і не виходити з нього.

"Зачиніть вікна, двері та вентиляційні отвори. Вимкніть систему вентиляції, якщо вона є. Якщо ви в машині, закрийте вікна, вимкніть вентиляцію та залиште уражену зону. Зніміть одяг та помістіть його у пластиковий пакет. Прийміть душ. Цей запобіжний засіб дозволить видалити будь-які частинки радіоактивного пилу", - йдеться у рекомендаціях мерії.

Там також вказали, щоб попередити всмоктуванню щитовидною залозою радіоактивного йоду, рекомендовано приймати таблетки йодистого калію.

"Ці таблетки потрібні лише у разі великої ядерної аварії. За словами лікарів, щитовидна залоза швидко поглине стабільний (нерадіоактивний) йод із цих таблеток та зупинить накопичення радіоактивного йоду. Останній швидше виводитиметься з організму", - звернули увагу у мерії.

Разом з тим влада Кишинева наголошує, що перед прийманням йоду необхідно звертати увагу на вказівки МОЗ, яке пояснить яких дозах рекомендується приймати цей препарат, кому можна, а кому заборонено його пити.

Нагадаємо, 5 серпня росіяни двічі обстріляли ЗАЕС, через що з'явилася загроза розпилення радіоактивних речовин.

Додамо, вже наступного дня, 6 серпня окупанти знову обстріляли майданчик ЗАЕС. Снаряди влучили на території поблизу зі станційним сухим сховищем відпрацьованого ядерного палива.

В Міндовкілля попереджають, що наслідки аварії на Запорізькій АЕС можуть бути вдесятеро потужніші, ніж 1986 року на Чорнобильській АЕС.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.