ua en ru

Світові центробанки понизили резерви вперше за 10 років

Світові центробанки понизили резерви вперше за 10 років У березні центробанки всіх країн світу володіли резервами в 11,6 трлн дол

Вперше за десять років глобальні резерви центробанків всіх країн світу припинили своє зростання, свідчать дані Bloomberg.

У березні 2015 року ЦБ всіх країн світу розташовували резервами в 11,6 трлн дол. Для порівняння, в серпні минулого року їх глобальні резерви становили рекордні 12,03 трлн дол. Всього ж із 2004 року резерви всіх ЦБ світу збільшилися в п'ять разів.

Агентство визнало, що скорочення обсягів резервів може бути пов'язано з ростом курсу долара. Інші основні світові валюти подешевшали по відношенню до американської, що могло призвести до зниження загальної кількості резервів у доларовому еквіваленті. Наприклад, з 1 червня 2014 р. по 6 квітня 2015 р. долар подорожчав по відношенню до євро на 24%.

У лютому Bank of New York Mellon констатував, що глобальні резерви всіх ЦБ в минулому році зросли на 1,9%. До цього за десятиліття середня швидкість нарощування ЦБ резервів складала 12,81%. Станом на кінець 2014 року ЦБ розташовували 11,4 трлн дол. У цю суму Bank of New York Mellon не став включати вартість золота.

Долар, що дорожчає, потенційно загрожує складнощами економікам, що розвиваються. Їм буде складніше акумулювати резерви і підтримувати зростання своїх економік. Крім того, дорогий долар може призвести до ще більшого падіння вартості євро, а також знизити світовий попит на боргові зобов'язання Казначейства США.

За відомостями Credit Suisse, які наводить Bloomberg, у четвертому кварталі 2014 р. центробанки країн, що розвиваються, на які припадає дві третини глобальних резервів, були змушені витратити 54 млрд дол. Ці кошти були витрачені на компенсацію відтоку капіталу і підтримку валют країн, що розвиваються.

Резерви Народного банку Китаю із червня по грудень 2014 р. знизилися на 200 млрд дол. Золотовалютні запаси Банку Росії за весь 2014 р. знизилися на 124,135 млрд дол. - до 361 млрд дол. Саудівська Аравія із серпня по грудень витратила 10 млрд дол.

За розрахунками Bloomberg, за минулі п'ять років світові центробанки, насамперед держав, що розвиваються, в середньому збільшували свої резерви на 824 млрд дол. на рік. Із 2003 по 2014 рік ЦБ всіх країн світу збільшили свої вкладення в облігації Казначейства США з 934 млрд дол. до 4,1 трлн дол.

У майбутньому, припускає агентство з посиланням на прогнози Deutsche Bank, тенденція до скорочення резервів центробанків продовжиться. Це пояснюється низькими темпами зростання економік, що розвиваються, а також відносно дешевої нафти. Все це буде заважати їм швидко нарощувати валютну "подушку безпеки".

Згідно з Bank of New York Mellon, глобальні резерви ЦБ до 2025 року за умови зростання світової економіки на 2% досягнуть 14,62 трлн дол. Проте якщо зростання прискориться до 5%, то центробанки будуть володіти вже 20,11 трлн дол. Зниження ж світового ВВП на 2% призведе до скорочення резервів до 9,42 трлн дол.

Нагадаємо, в середині березня голова Національного банку України Валерія Гонтарева повідомила, що НБУ поповнив золотовалютні резерви на 2,5 млрд дол. з отриманого траншу від Міжнародного валютного фонду за програмою EFF.

Як відомо, МВФ прогнозує збільшення ЗВР України до 35,2 млрд дол. до 2018 р.

Згідно із проектом комплексної програми розвитку фінансового ринку України на 2015-2020 рр., золотовалютні резерви України до 2020 р. очікуються на рівні 38,7 млрд дол.