ua en ru

Світові компанії заробляють на дитячій праці в Конго, - Amnesty

Світові компанії заробляють на дитячій праці в Конго, - Amnesty Фото: Amnesty International (amnesty.org)

Корпорації отримують вигоду з використання дитячої праці при видобутку кобальту в Конго

Світові корпорації на зразок Apple, Samsung, Sony, BMW, Daimler і VW отримують вигоду з використання дитячої праці в Конго. Про це повідомляє DW, посилаючись на дані міжнародної правозахисної організації Amnesty International.

"Світові компанії продовжують наживатися за рахунок використання дитячої праці в Демократичній республіці Конго при видобутку кобальту. На шахтах в цій країні, яка є світовим лідером з видобутку кобальту, використовують працю дітей у віці від 7 років, що ризикують своїм життям за небезпечних умов для роботи", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією видання, в результаті цінна сировина через низку посередників закуповується світовими компаніями і використовується на виробництві. Зокрема, кобальт потрібен ля акумуляторів електромобілів, ноутбуків і смартфонів.

Так, у звіті Amnesty International серед інших згадуються такі гіганти, як Apple, Samsung і Sony, а також німецькі автоконцерни BMW, Daimler і Volkswagen.

У цілому серед 29 компаній, діяльність яких була проаналізована правозахисниками, ні одна не виконала свої зобов'язання по розголошенню проблеми порушень прав людини в Конго та їхнього припинення.

Щоб припинити порушення прав людини в Конго, правозахисники наполягають на ретельному перегляді ланцюжка посередників при поставках кобальту. Деякі компанії поліпшили контроль над цим процесом, але прогалини все одно залишаються.

Зазначається, що 20% кобальту в Конго, за даними уряду країни, видобувається на невеликих "копанках", переважно на півдні країни. Працівники тут не мають спецодягу і ніяких інших спецзасобів, що захищали б від токсичних надмірних доз кобальту. Так само тут не існує ніяких норм щодо захисту праці під землею.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про заяву Amnesty International про злочини проти людяності в М'янмі.