ua en ru

Мін'юст готовий подати до суду позов про заборону КПУ

Міністерство юстиції України готове подати до суду позов про заборону Компартії України

Міністерство юстиції України готове подати до суду позов про заборону Компартії України. Про це сьогодні на брифінгу заявив міністр юстиції Павло Петренко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Якби в Україні не було воєнного стану, і не велася інформаційна війна з боку РФ, і не брали б участь представники парламентських партій, то я сам був би проти процедури заборони Компартії. Але зараз є політичні сили та їхні керівники, які озвучують російські меседжи і ведуть інформаційну війну проти українського народу влади і силовиків. Відтак це питання актуальне", - заявив Петренко.

За його словами, якщо правоохоронними органами будуть надані матеріали з ознаками злочинів, пов'язаних з порушенням територіальної цілісності та державної безпеки України, в тому числі і з боку Компартії, то Мін'юст подасть позови про заборону діяльності цієї партії.

Зазначимо, вчора в Раді сталася конфліктна ситуація під час виступу лідера КПУ Петра Симоненка. "Я буду просити про звернення до Міністерства юстиції. Є багато матеріалів щодо співучасті представників КПУ в організації терористичної та сепаратистської діяльності в Україні. Я би просив Мін'юст дослідити це питання і, за наявності доказів, звернутися до суду із приводу заборони Комуністичної партії в Україні", - заявив спікер Олександр Турчинов.

Нагадаємо, вчора Київський окружний адміністративний суд м. Києва задовольнив позов Міністерства юстиції і постановив заборонити діяльність політичної партії "Руський блок" у зв'язку із закликами до повалення конституційного ладу і порушення територіальної цілісності України.

Раніше, наприкінці квітня, в аналогічному процесі Мін'юст домігся заборони діяльності політичної партії Сергія Аксьонова "Руська єдність".

Судовий процес про заборону "Руської єдності" і "Руського блоку" було розпочато 9 квітня.