ua en ru

Мінськ просить Москву не підвищувати ціни на газ у 2010 р.

Мінськ вимагає від Москви зберегти низьку ціну газу і узгодити невисоку надбавку на реалізацію газу в Білорусі у 2010 р., повідомляє "Комерсант-Україна". Перший віце-прем'єр Білорусі Володимир Семашко провів переговори з головою "Газпрому" Олексієм Міллером, обговоривши "попередні підсумки роботи у 2009 р. в області постачань і транзиту газу, а також питання подальшої співпраці". В.Семашко вже не раз заявляв про необхідність зберегти низькі ціни на газ для Білорусі, підкреслюючи, що уряд Росії відкладає введення рівнодоходних цін на внутрішньому ринку (повинно було відбутися в 2011 р.), а Білорусь і Росія є частинами союзної держави. Неофіційно в "Газпромі" пояснили, що суперечності зняти не вдалося.

Нагадаємо, 31 грудня 2006 р. ВАТ "Газпром" і ВАТ "Белтрансгаз" підписали контракт на поставку і транзит газу у 2007-2011 рр. І з 1 січня 2008 р. Білорусь закуповує газ по формулі ціни, відповідній формулі при постачавках його до Європи із знижуючим коефіцієнтом у 2008-2010 рр. 0,67, 0,8 і 0,9 відповідно. У 2011 р. Білорусія повинна вийти на рівень цін, що забезпечує равнодохідність з Європою. У 2010 р. Мінськ хоче закупити у Росії 22,1 млрд куб. м газу.
Джерело видання, близьке до переговорів з російського боку, повідомило: "Ми розуміємо, що білоруський уряд хоче підтримати економіку своєї країни за рахунок збереження невисоких цін на газ, тому вони намагаються лобіювати знижуючі коефіцієнти і наступного року. Середня ціна 2009 р. для Білорусії складає 146 дол. за 1000 куб. м, на 2010 р. - 164 дол. по формулі ціни. Незначне зростання на 16% ми вважаємо за прийнятне. І наша позиція з даного питання незмінна".
Джерело в "Газпромі" додає, що ще одним суперечливим моментом є ціна газу у самій Білорусі. Справа в тому що, влада країни дозволяє "Белтрансгазу", який продає газ "Газпрому" в Білорусі, встановлювати середньорічну націнку не більше 10-12 дол. за 1000 куб. м. "Газпром" же хоче збільшити прибутковість "Белтрансгазу", в якому повинен в 2010 р. отримати 50%, і встановлювати націнку поквартально
Як повідомив виданню заступник міністра енергетики РФ Анатолій Яновський, готується програма довгострокової співпраці Росії і Білорусії з паливно-енергетичного комплексу. За словами чиновника, документ допрацьований на 95% і має бути підписаний у найближчі два тижні. Ключове місце в програмі відведене взаєминам сторін по газу і нафті. З боку Росії за програму відповідає віце-прем'єр Ігор Сєчин, з боку Білорусі - Володимир Семашко.