ua en ru

Мінрегіон: області подають проекти регіонального розвитку із запізненням

Мінрегіон: області подають проекти регіонального розвитку із запізненням Фото: В'ячеслав Негода

На 2016 рік проектні програми мали бути подані ще до 1 травня минулого року

Обласні проекти регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку подаються з регіонів з запізненням і повільно. Про це сказав перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України В'ячеслав Негода під час засідання круглого столу, передає кореспондент РБК-Україна.

"На цей рік проектні програми мали бути подані ще до 1 травня минулого року. Станом на сьогодні тільки 11 областей пройшли в уряді і понад 1 млрд коштів були затверджені урядом для цих проектних програм для 11 областей. Станом на вчора три області не зробили жодного подання - Миколаївська, Черкаська та Херсонська області. Всі інші області в стані опрацювання", - сказав Негода.


Негода також поскаржився і на якість проектів, що подаються, які, за його словами, часом нагадують прохання надання коштів на будівні роботи, а не для розвитку регіону.

"Якість проектів, які подаються, бажає чекати кращого - це ще не проекти, а прохання відремонтувати вікна, меблі, дахи - ось рівень проектів регіонального розвитку. Нагадую, що проект регіонального розвитку має в першу чергу бути спрямований на розвиток інфраструктури, на створення умов для розвитку підприємництва тощо", - додав Негода.

Негода нагадав, що минулого року деякі області використали заплановані бюджетні кошти в повному обсязі через не відповідність проектних програм.

"Нагадаю, що з 3 млрд грн, передбачених для областей в минулому році понад 520 млн грн Вернулися назад фактично в бюджет, області не змогли їх своєчасно використати. Не буду брати Донецьку та Луганську області, але в списку областей що не використали гроші в повному обсязі Запорізька, Закарпатська, Херсонська області. Це говорить про те, що області не завжди готові і вміють використовувати передбачені кошти, тобто відсутні проекти, які можна реалізувати на відповідній території", - нагадав Негода.

Нагадаємо, заборгованість по різниці в тарифах на житлово-комунальні послуги в Київській області становить понад 7 мільярдів гривень.