ua en ru

У Мінфіні прокоментували судовий спір "Філіп Морріс Україна" з ГФС

У Мінфіні прокоментували судовий спір "Філіп Морріс Україна" з ГФС

ДФС продовжує судитися з одним з найбільших платників податків України

Міністерство фінансів України прокоментувало судовий спір "Філіп Морріс Україна" з Державною фіскальною службою (ГФС). Позиція відомства викладена у відповіді прес-служби на відповідний запит журналістів.

"Позиція Міністерства фінансів полягає в тому, що укладення договорів купівлі-продажу як підстави для переробки товару в Україні не може слугувати причиною відмови для поміщення таких товарів у митні режими переробки на митній території України та реекспорту", - сказано у відповіді Мінфіну.

Варто відзначити, що цієї позиції дотримується і компанія "Філіп Морріс Україна". Ще в 2014 р. компанія отримала і дозвіл Харківської митниці, і позитивне рішення Міністерства економіки, і схвальний висновок профільного комітету Верховної ради.

Більш того, за інформацією Міністерства фінансів, в ході досудового вирішення спору було проведено декілька зустрічей з представниками ДФС. "І в результаті ДФС погодилася із зазначеною позицією Мінфіну і визнала хибними твердження про неможливість розміщення товарів у режимі переробки за договорами купівлі-продажу", - зазначили у Мінфіні.

При цьому, як вже повідомлялося, ДФС продовжує судитися з одним з найбільших інвесторів та платників податків України, вимагаючи доплати 635 млн гривень податків за 2015-2016 рр.

ЗМІ писали про те, що даний розгляд вже викликав негативну реакцію як з боку іноземних держав (у червні 2017 р. відповідний лист про даний позов президентові України передав міністр закордонних справ Швейцарії), так і з боку державних і недержавних установ по залученню іноземних інвестицій. Так, глава офісу Національної інвестиційного ради при президентові України Юлія Ковалів висловила надію, що в майбутньому подібних судових розглядів з великими інвесторами буде менше.

Конфлікт з Державною службою фіскальної вже призвів до того, що плани створення "експортного хаба" на основі фабрики компанії в Харківській області були тимчасово заморожені.

У Міністерстві фінансів повідомили, що з метою запобігання подібних конфліктів між ДФС і великими інвесторами (у т. ч. у сфері використання реекспорту), Мінфіном були розроблені і вже подані до парламенту відповідні законопроекти (у т. ч. №№4516, 4577).

Як раніше повідомлялося, 2 серпня Харківський обласний апеляційний адміністративний суд продовжить розгляд справи за позовом ПРАТ "Філіп Морріс Україна" до головного управління Державної фіскальної служби в Харківській області.

"Філіп Морріс Україна" є третім найбільшим платником податків України. У 2016 р. компанія заплатила понад 13,5 млрд грн податків. Компанія також створила понад 1300 робочих місць в Україні.