ua en ru

Мінфін ігнорує критику проекту ліцензійних умов для лотерей, - експерт

Мінфін ігнорує критику проекту ліцензійних умов для лотерей, - експерт Фото - з відкритих джерел

Експерти прокоментували ситуацію навколо ліцензійних умов для лотерейного ринку

Мінфін відмовляється вносити зміни в розроблений ним проект ліцензійних умов для лотерейного ринку, хоча серйозні критичні зауваження до цього документа висловив ряд державних органів, у тому числі — Антимонопольний комітет України. Про це повідомляє Realist.

Як наголошується, 1 лютого, в ході презентації масштабного дослідження лотерейного ринку, яке провів АМКУ, журналісти поцікавилися у державного уповноваженого Антимонопольного комітету Агіі Загребельської, чи відреагував Мінфін якимось чином на зауваження в його адресу до проекту ліцумов за місяці, які пройшли з моменту їх публікації.

"Ні, зміни в проект ліцензійних умов не внесені", - прокоментувала Загребельская.

Як зазначила в коментарі Realist юрист та експерт лотерейного ринку Зоряна Топорецька, така позиція Мінфіну може бути, серед іншого, зумовлена тим, що Міністерство фактично вже взяло на себе зобов'язання з допомогою цього проекту ліцензійних умов забезпечити надходження в бюджет у розмірі 1,9 млрд грн (саме така сума надходжень від лотерей закладена в бюджет на 2018 рік), і тепер не хоче нічого міняти в документі щоб "не втратити обличчя"

Між тим, на думку Загребельської, розрахунки Мінфіну є сумнівними, оскільки немає жодних гарантій, що таку суму можна буде виручити за продаж ліцензій, на що розраховує Мінфін. Тим більше що, за її словами, ряд пунктів проекту ліцензійних умов практично викидають з ринку двох найбільш реальних потенційних покупців ліцензії, а можливість участь у торгах державних банків, на що розраховує Мінфін, викликає величезний сумнів.

З іншого боку від діяльності операторів держлотерей отримати цю суму також не вийде, вважає Загребельська, оскільки лотерейний ринок в Україні серйозно "просів".

"Якщо взяти 2013 рік — то лотерейні оператори давали більше 300 млн грн. Якщо ж взяти 2014, 2015, 2016 року — то ми бачимо цифри в 2-3 млн євро, тобто значно менше. З яких розрахунків без зміни нормативної бази, крім зміни ліцензій, Мінфін побачив, що цифра може змінитися до 1,9 млрд — нам абсолютно незрозуміло", — зазначила держуповноважений АМКУ.

У свою чергу представник лотерейного ринку Євген Власенко зазначив, що більшість розвинених країн давно відмовилося від практики стягувати плату за ліцензію "відразу".

"У Західній Європі — філософія не збирати гроші за ліцензії відразу, а дати можливість оператору розвинути ринок, а потім зібрати податки з цього ринку. Саме тому в Європі і вдається спрямовувати 23 млрд, отримані від лотерей, на "добрі справи". Наприклад у Великобританії, коли обговорювалося питання продовження ліцензії оператору "Камелот", то обговорювали, скільки він повинен заплатити, а скільки додатково точок розповсюдження відкрити", — зазначив Власенко.

На думку фахівців в лотерейній сфері, з якими спілкувалося видання, такий підхід є набагато ефективнішим в плані збільшення надходжень до бюджету. Так, ринок лотерей в Україні, за умови його прозорості і контролю з боку держави, може забезпечити щорічні надходження в розмірі 4-5 млрд грн. Що, звичайно ж, набагато вигідніше одноразового (та й міфічного) надходження до 1,9 млрд, яке запланував Мінфін.

Видання зазначає, що представник Мінфіну, присутні на презентації результатів досліджень лотерейного ринку в АМКУ, озвучити позицію відомства відмовився. Як відмовився і від коментарів журналістам.